Type Here to Get Search Results !

Епископ Кирило: Вјера је главно занимање нашега живота, она се храни и обнавља молитвом и постом


У Суботу пред Рождество Христово, 30. децембра 2023. године, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, одслужена је света архијерејска Литургија којом је предстојао Преосвећени Епископ буеносаирески и јужно-централно амерички г. Кирило, администратор Митрополије загребачко-љубљанске.


Владици Кирилу саслуживало је свештенство: протојереји-ставрофори Драган Митровић и Далибор Милаковић, протојереји: Бранко Вујачић, Никола Пејовић, јереј Никола Радовић, као и ђакон Ведран Грмуша.

Након заамвоне молитве свима сабранима обратио се Преосвећени Епископ буеносаирески и јужно-централно амерички г. Кирило који је у уводном дијелу архипастирског слова дао акценат на неопходност и снагу поста и молитве:

,,Пост је незаобилазно оружје у нашем духовном узрастању. Тако су постом и молитвом света три младића били јачи од пећи огњене вавилонске како о томе бесједи велики учитељ Цркве, Свети Јован Златоусти. Он говори да су пост и молитва јачи од ужарене пећи Вавилонске, која је била по спецификацији снаге као пећи које топе челик. Можете само замислити колика је ту била температура, међутим тти младића су благодаћу Божијом остали неповријеђени, чак и на њихове хаљине није оставила трага чак ни гареж, цар Навуходоносор видјевши то, повјеровао је у истинитога Бога”.

Он је потом дао посебан осврт на старозавјетне пророке, који су говорили и пророковали о доласку, рођењу Спаситеља:

,,Пророка Данила помињемо у току овог Божићног поста као и многе друге пророке јер су многи од њих изрекли разна пророчанства о доласку Спаситеља на Земљу, посебно о Његовом рођењу. Пророк Данило међу другим пророцима је прорекао вријеме кад ће се Спаситељ родити на нашој Земљи. Зато се и књига пророка Данила назива још и апокалипсис Старога Завјета, јер је она у многоме повезана са књигом апокалипсисом – откровењем. Светог Јована Јеванђелиста и Богослова”.

,,Седам вјекова прије Христа пророкује такође славни и велики пророк Исаија, кога називамо пети јеванђелист “, пошто је видио све догађаје до свршетка вијека. Посебно је значајно његово пророчанство о томе да ће Дјева зачети на чудесан начин и родиће сина. То се и догодило јер је Марија Дјева зачела од Духа Светога без мужа и родила Спаситеља свијета”. – бесједио је Владика Кирило.

Он је затим нагласио да је кроз пророке говорио Дух Свети наводећи примјер пророка Данила у чијој души се у умственој равни десило оваплоћење Христово, док се по његовим ријечима у Пресветој Богородици коначно и потпуно оваплотио:

,,Зашто је важно да се сјећамо старих пророка, да читамо њихове књиге? Наиме све то кроз пророке је говорио ко? Говорио је Дух Свети и дао им је да у своју душу смјесте вјечност. Цијелу историју људску историју је пророк Данило смјестио у свој ум и душу. Није оваплоћење Божије дошло одједном, то је процес. Видите да се у умственој равни Христос био већ оваплотио у души Даниловој, а у Марији Дјеви Он ће се коначно оваплотити, али је то оваплоћење много раније започето у душама људским, у душама изабраних Божијих људи – пророка који су примали у своју душу свој ум, читаву вјечност и све догађаје у људској цивилизацији до краја свијета и вијека”.

,,Треба да схватимо да су сви ти догађаји о којима говори и Стари и Нови Завјет вјечни у Духу Светоме. Све то требамо ми да примимо у своју душу, али треба зато припремити свој ум, срце и душу, а средства за ту припрему су пост и молитва. Нема других средстава”. – закључио је Владика.

Он је у свом архипастирском обраћању подсјетио да је вјера заправо главно занимање нашега живота, а додао да се она храни и обнаваља, постом и молитвом:

,,Свето Писмо нам не говори о неким баналним стварима, оно нам говори о стварима недостижним људском разуму, али зато постоји друга сила у нама, боговидна, са том силом човјек види Бога, односно како каже наш Свети Владика Николај у ,,Молитвама на Језеру”: ,,Вјера те моја види Господе, као што рођено дијете види родитеља свога. Вјера је главно занимање нашега живота, та вјера се храни, обнавља молитвом, постом, читањем побожних књига, а нарочито Светога Писма”.

Напослетку, Преосвећени Владика Кирило је  свима присутнима честитао Рождество Христово – Божић и наступајуће празнике, а у наставку је у име Епархије буеносаиреске и јужно-централно америчке додијелио захвалнице и ордене Светих првоврховних апостола Петра и Павла, благодарећи нарочито протојереју-ставрофору Драгану Митровићу, јереју Николи Радовићу и протонеимару Момчилу Станојевићу за њихову дјелатну љубав према својој Светој мајци Цркви, као и за помоћ у мисији Српске православне Цркве на просторима Јужне и Централне Америке, а посебно за унутрашње украшавање Храма Свете Тројице у граду Ресистенцији у Републици Аргентини који је недавно (5. новембра 2023.г.) освештао Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије.

Након уручивања захвалница и ордена Владика Кирило је одслужио помен блаженопочившем Митрополиту Амфилохију у крипти Храма, у параклису посвећеном Светом Амфилохију Иконијском.


Извор: Митрополија црногорско-приморска