Type Here to Get Search Results !

Свети Мардарије и Христова безгранична љубав

Читајући житије и прослављајући спомен Светог Мардарија који је изданак наших крајева не можемо остати равнодушни. Његов живот је био принос и непрестано служење Богу. Као млад напустио свој топли дом и кренуо путем Божијим онако како су сви Божији угодници кретали не везујући се за оно земаљско пролазно него везујући се за оно вјечно и непролазно.


Школујући се лијепо пошао је путем племенитим и добро је то Господ уредио, из старе војводске куће Ускоковића, из кршевитог села Корнетa, један мали дјечак Иван очаран Божанском љубављу наставио је путем свог претка не тражићи ништа велико а знајући да је велика Божија љубав која га је призвала на тај нимало лак пут.

Гдје год су биле патње и страдања он је хитао да пружи утјеху, учествовао је у свим добротворним подухватима не жалећи своје снаге и безусловне љубави које је имао. Можемо слободно рећи да је Свети Мардарије једна велика тајанствена личност јеванђелских размјера, што и показује његова дубока пожртвованост за Цркву Христову и повјерено му стадо.

Владика Мардарије нам својим животом показује правац и освјетљава пут којим да ходимо, да се не колебамо него да истински приступамо срцем као што је и он то радио током цијелог свог живота.

Зато нека је благословен Бог наш који благословио наш српски народ дивним изданцима нашег рода који су сваки понаособ дали немјерљив допринос нашој Цркви и бићу.

Због таквог благослова и благодати Свети оче Мардарије буди нам помоћник на сваком кораку и добром путу да будемо твоји достојни потомци сада и увијек и у вјекове вјекова. Амин!


Лука Вешковић, 

студент Православног богословског Факултета у Фочи

Рубрика