Type Here to Get Search Results !

У тверској цркви први пут после 100 година одслужена Литургија


Божјом милошћу још једна црква је одслужила Литургију после једног века затварања од стране безбожне бољшевичке власти.


Његово Високопреосвештенство митрополит тверски Амвросије са свештенством служио је 3. јануара 2024. Литургију у храму Уласка Господњег у Јерусалим у граду Торжоку у Тверској губернији на празник месне свете мученице Јулијане Новоторжочке. Богослужењу су присуствовали верни народ, гости, добротвори, саопштавају из Тверске епархије.

За време богослужења произнесене су прозбе за мир.

После службе митрополит Амвросије је напоменуо да су мошти Свете Јулијане похрањене у оближњој цркви која се такође обнавља након дугог века комунистичког атеизма.

Митрополит је додао:

„Данас богослужимо овде први пут у последњих 100 година. Ово је прави празник Православља у граду Торжоку, који је, пре познатих догађаја Револуције која је уништила темеље нашег отачаства, побила милионе наших сународника, бисер Свете Русије. Било је толико цркава, манастира, свештеника, монаха и верника који су градили ове цркве и похађали их. А имамо још много да радимо на себи како бисмо се бар приближили условима живота у Христу у којима су живели наши преци.“

Темељ цркве Уласка Христовог у Јерусалим освећен је 25. јула 1837. Њени бочни олтари су били посвећени светом Никити и икони Купине несагориве и светима Николају и Митрофану Вороњешком.

У годинама 1929-1930. црква је затворена да би се користила као магацин, а касније и као пекара. За то време купола и звоник су демонтирани. Године 1974. зграда цркве је уврштена у државну листу споменика архитектуре, а 1977. године екстеријер је реновиран.

Пекара је 2010. године напустила цркву и она је остала празна. Радови на обнови су коначно почели 2020. године, а требало је да буду завршени ове године.

У новогодишњој ноћи служена је служба у  једној цркви у Перму први пут после 90 година.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com