Type Here to Get Search Results !

Божићно славословље: Приказ божићног, 318. броја Светигоре


Образник Митрополије црногорско-приморске за вјеру, културу и васпитање − Светигора − за Божић својим читаоцима нуди богат и разноврстан садржај. На првом мјесту су празничне  теме, порука патријарха Порфирија својој духовној дјеци о Божићу, божићна бесједа почившег митрополита Амфилохија из манастира Морача 2010. године и оглед јереја Александра Лекића о божићној тајни.


Крупне догађаје који су претходили Божићу као Ваведење у Острогу, прослава Светога краља Стефана Дечанског у Дечанима описују репортаже, а међу њима је и једна умјетничка из пера Живојина Ракочевића „Девич као острво слободе“. На посљедњим страницама је Љетопис који прати хронологију збивања у Митрополији црногорско-приморскoј, са издвојеном рубриком помен. Светигора се присјећа архимандрита Григорија (Траиловића) и опрошта од проф. Веселина Песторића. Ту је и редовна рубрика Архив, и врло честа − путопис, у овом броју из Свете Земље.

Мр Васиљ Јововић пише о Мојковачкој бици, јеромонах Владимир Палибрк о Светом Марку Ефеском. Протојереј Слободан Лукић освјетљава тему „Лик богочовјека у руској књижевности 19. вијека“, а др Будимир Алексић − слику хајдука у пјесмама новије српске епике.  Занимљивости божићног броја Светигоре доприноси шаролик садржај, па су се међу њеним корицама, поред текстова чланова редакције, нашли одломак из књиге „Недокучива Русија“ Светог Мардарија љешанско-либертвилског и текст о србуљама језичког стручњака др Виктора Савића.

У божићном броју је објављена и цртица ђакона Павла Љешковића „О брате гдје си“, као и стихови Радомира Уљаревића.

Мир Божји, Христос се роди!


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика