Type Here to Get Search Results !

Светогорци патријарху Вартоломеју: Архиепископ Елпидофор овде није добродошао

Игумани и представници свих 20 светогорских манастира једногласно су изјавили да Високопреосвећени Елпидофор, архиепископ Америке грчке православне архиепископије Цариградске патријаршије, није добродошао да посети Свету гору касније овог месеца.


О томе су манастири писмом недавно обавестили патријарха Вартоломеја. Писмо је објавио  National Herald на грчком (а преузели Ромфеа и други медији), а у преводу на енглески донео сајт Mystagogy Resource Center.

Манастири у свом писму објашњавају да Архиепископ није добродошао после скандала који је изазвао када је прошлог лета крстио дете отвореног геј пара у Грчкој. Овај чин је изазвао бурна реаговања грчких владика, међу којима је и митрополит глифадски Антоније, у чијој је епархији обављено крштење, који каже да је архиепископ Елпидофор од њега сакрио пуну истину.

Саопштење је тада издала и Света Гора, а ствар је била довољно озбиљна да је грчки Свети синод упутио протестно писмо патријарху Вартоломеју.

Манастири пишу да је Архиепископ у јавности створио погрешан утисак да Црква прихвата хомосексуалне бракове.

Према National Herald, његови светогорски контакти наводе да Свештена општина, која представља 20 главних манастира, не намерава да дочека Архиепископа по уобичајеном протоколу. Оци сматрају да су у тешком положају, јер не могу једноставно да затворе врата пред архијерејом, али не желе да се сликају са њим како би показали да га монаси прихватају.

Лист такође преноси да му је речено да није добродошао када је покушао да посети Атос пре неколико месеци.


За наш портал превод са енгелског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com