Type Here to Get Search Results !

Одржана конференција за медије поводом годишњице Погрома у Новосадској рацији


У петак, 19. јануара 2024. године, у Градској кући у Новом Саду, одржана је конференција за медије поводом обележавања осамдесет и друге годишњице Погрома у Новосадској рацији. Програм обележавања годишњице од трагичног Погрома, извршеног од 21. до 23. јануара 1942. године, представили су г. Мирослав Илић, председник Организационог одбора за обележавање годишњице Новосадске рације, и чланови Одбора – протојереј Владан Симић, секретар Епархије бачке, и г. Мирко Штарк, председник Јеврејске општине Нови Сад.

Поздравивши присутне, г. Мирослав Илић је пoдсетио да је навршено пуних десет година рада Одбора за обележавање годишњице Новосадске рације, а круна његовог деловања биће Меморијални центар посвећен жртвама Погрома 1942. године у јужној Бачкој. Према његовим речима, програм на новосадском Кеју жртава рације ће бити одржан на дан молитвеног спомена Светих мученика бачких, у уторак, 23. јануара 2024. године, са почетком у 12:00 часова. Програм ће почети обраћањем градоначелника Новог Сада г. Милана Ђурића. У наставку ће бити служен помен Српске Православне Цркве – Епархије бачке, а потом ће бити одржан помен Јеврејске заједнице Србије. На крају програма биће положени венци на споменик „Породицаˮ од стране представникâ државних органа и амбасадâ, као и од стране потомака пострадалих у Погрому, а потом ће на новосадској плажи „Штрандˮ бити служен помен код спомен-плоче жртвама Новосадске рације. И ове године је упућен позив представницима градова страдалникâ државе Србије (Београд, Ниш, Краљево, Крагујевац, Сремска Митровица, Шабац и Земун) да учествују у протоколу полагања венаца. У програму ће учествовати хор Саборне цркве „Свети Георгије” и хор Јеврејске општине „Хашира”, док ће Коло српских сестара, традиционално, припремити кољиво и погачу.

У име Епархије бачке, новинарима се на конференцији у Градској кући обратио протојереј Владан Симић, који је најпре захвалио свима који прате рад Одбора и на достојанствен начин извештавају о помену на Кеју жртава рације. Помен ће 23. јануара 2024. године служити Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј, уз саслужење викарног Епископа мохачког господина Дамаскина и новосадског свештенства. Поред тога, Епархија бачка је припремила зборник под називом Из смрти у бесмртност, који је плод гостовања на Радио-Беседи наших познатих историчара и сведока Погрома, а који ће ускоро бити представљен јавности. Епархија бачка је у сарадњи са Историјским архивом Града Новог Сада припремила Споменицу Погрома у Бачкој, која ће бити представљена у Историјском архиву, док ће на Успенском гробљу, као месту масовног страдања Новосађана, бити откривена спомен-плоча. На крају обраћања прота Владан је најавио да ће у близини Штранда бити изграђен храм посвећен Светим мученицима бачким и заблагодарио Граду Новом Саду и, посебно, градоначелнику Милану Ђурићу на подршци у раду Одбора и напорима за изградњу Меморијалног центра.

Господин Мирко Штарк је истакао да нам култура сећања помаже да не заборавимо оно што се десило и да би из тога требало да научимо да се ратови и страдања не понављају. Обавеза културе сећања је неопходна првенствено због младих нараштаја који долазе, а људи који су доживели ужасна непочинства су заслужили да их се сећамо и да их никада не заборавимо.

Извор: Инфо-служба Епархије бачке