Type Here to Get Search Results !

Митрополит естонски мора напустити државу у фебруару — Боравишна дозвола није му обновљена


Његово Високопреосвештенство митрополит талински и све Естоније Евгеније мора да напусти земљу након што му истекне боравишна дозвола 6. фебруара 2024. године.


Некадашњи архиепископ верејски, митрополит Евгеније је архипастирствовао у Естонији од јуна 2018. године. Међутим, сада је Одсек естонске полиције и граничне страже одлучило да му не продужи боравишну дозволу, „јер он представља претњу по безбедност Естоније“.

„Држава је одлучила да одбије продужење боравишне дозволе, пошто је Решетњиков [митрополит Евгеније] држављанин Русије, „подржава акције агресора у својим јавним активностима, укључујући јавне говоре, и није променио свој правац понашања, упркос упозорењима која су му раније дата“, рекао је Индрек Ару, директор Локалне службе граничне страже.

„Активности и патријарха Кирила и митрополита Евгенија помогле су ширењу и промовисању политике унутрашње безбедности Руске Федерације у Естонији“, рекао је Ару и објаснио да се релевантна одлука односи само на митрополита Евгенија лично, а не  и на Естонску православну цркву као организацију.

У саопштењу се не наводе конкретни примери како је митрополит представљао претњу по националну безбедност.

Естонске власти помно прате Цркву од почетка рата у Украјини у фебруару 2022, а посебно од када је патријарх Кирил крајем септембра  у проповеди казао да ако неко умре испуњавајући своју војну дужност, „он несумњиво чини дело равно жртвовању. Он се жртвује за друге. И зато верујемо да ова жртва пере све грехе које је човек починио.”

Иако су власти тада признале да нису откриле ништа у вези са ЕПЦ-ом, ипак су у то време запретиле да ће отказати митрополиту Евгенију боравишну дозволу, и позвале су епископе на састанке са представницима Министарства унутрашњих послова.

Дана 17. марта 2022. године, митрополит Евгеније је био међу потписницима изјаве Естонског савета цркава против рата. Недељу дана касније, епископ нарво-причудски Лазар је издао саопштење у којем осуђује све позиве на насиље и позива све да очувају мир у својим срцима и односима са другима.

У октобру 2022. митрополит Евгеније је издао саопштење у којем је изричито изразио своје неслагање са патријарховом септембарском проповеђу и потврдио да „ЕПЦ-МП не шири у Естонији идеологију која позива на рат“, као што је и естонски Синод изјавио само недељу дана раније.

Ипак, држава је и даље била сумњичава према Естонској цркви, а митрополит Евгеније је поново позван у Министарство унутрашњих послова и сада мора да напусти земљу у року од две недеље.

У четвртак, 18. јануара, прес служба Естонске цркве је једноставно изјавила:

„Драга браћо и сестре!

Данас је из Одсека полиције и граничне страже примљено званично писмо у вези са одлуком да се митрополиту талинском и све Естоније Евгенију не продужи привремени боравак.

Сада не дајемо никакве коментаре, али молимо сву верну децу наше Естонске православне цркве да појачају своје молитве како за нашег предстојатеља, Владику Евгенија, тако и за нашу Цркву.“


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com