Type Here to Get Search Results !

Божић у Крагујевцу

Рођење Господа Исуса Христа је свеопшта, свечовечанска радост. У овом свету се дешава највеће чудо Божије милости. Бог постаје човек!  Он, Господ Благи, Спаситељ Исус, постао човек, очистио Трпезу Божију у овом свету од греха од смрти, од наказности и ужаса ђавољег и основао Цркву своју. Његовом рођењу радују се и небо и земља, радују се на небу анђели Божији. Као оно пастири Витлејемски који у тамној Јудејској ноћи угледаше непознату светлост изнад пећине у којој склањаху своја стада и чуше пој небеских појаца, пој који људско ухо не чу, а који до њих допираше из правца пећине, занети и задивљени оним што видеше и чуше, рекоше један другоме: “Хајдемо до Витлејема да видимо то што се догодило” (Лк 2,15).


На сам дан празника Рођења Господа Исуса Христа речи Божићњег тропара означили су почетак Литургијске радости и славља, Рођења у телу Господа нашег Исуса Христа. „Рођење Твоје Христе Боже наш, засија свету светлост разума, и у њему се они који звездама служаху од звезде научише да се клањају Теби, Сунцу Правде, и да познају Тебе, Исток с висине. Господе, слава Теби.“ Христос, Сунце Правде, долази нам из Царства Божијег, са тих Божанских Небеса, да нас посети, да постане светован као и сви они који су од света, еда би сјединио Своју Божанску природу са нашом, људском природом.

Свечану Божићњу Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење протојереја Дејана Марковића, старешине Саборног храма, протојереја – ставрофора Зорана Крстића, ректора Богословије Свети Јован Златоусти, протојереја – ставрофора Зарија Божовића, јеромонаха Јована Прокина, професора Богословије Свети Јован Златоусти, братства Саборног храма, и протођакона Ивана Гашића и протођакона Небојше Јаковљевића. Лепоти Божићње радости и Литургије, допринео је и хор Саборног храма, под диригентском палицом протојереја Драгослава Милована. Верни народ града Крагујевца је осетио близину и топлину Витлејемске ноћи на свечаној Божићњој Литургији. Посланицу Његове Светости патријарха Порфирија, прочитао је јереј Милош Јелић.

Свом верном народу желимо срећан Божић, желимо мир Божији и људски, мир Богочовечански, мир небоземни. Благословено свима и наступајуће ново Лето доброте Господње, које нека свима буде лето мира, слободе, и време добре воље.


Извор: Епархија шумадијска