Type Here to Get Search Results !

Упокојио се архимандрит Илија (Реизмир), монах Тројице-сергијеве лавре

Дана, 9. јануара 2024. године, у 80. години живота, упокојио се у Господу монах Светотројичне Сергијеве лавре архимандрит Илија (Реизмир).


Отац Илија је био пример кротког монаха, ревносног молитвеника, образованог богослова и истинског пастира. Одржао је многобројне проповеди и написао богословска дела, међу којима „Смисао страдања по учењу св. Серафима Саровског, Теофана Затворника, Игњатија Брјанчанинова и руских религијских философа Достојевског, Владимира Соловјева и кнеза Евгенија Трубецког“, као и дело „Учење светог Василија Великог о духовном усавршавању“.

Архимандрит Илија је 55 година био монах Сергијеве лавре Свете Тројице. Прошавши духовно изграђивање под руководством искусних исповедника, сам отац Илија је био један од најискуснијих исповедника нашег времена.

Редовно, ревносно и с љубављу испуњавајући послушање исповедника манастирских поклоника, заслужио је међусобну љубав и поштовање многе духовне деце. Као познати лаврски проповедник, држао је проповеди испуњене јеванђелским истинама којима и он лично живео.

Отац Илија је прихватао све који су му долазили за савет, увек је био љубазан и пажљив према страдалницима и свима који су тражили духовну подршку.

Иначе, био је родом из Украјине.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru