Type Here to Get Search Results !

Кардинал Сако упозорава на егзодус хришћана из Ирака

Патријарх Халдејске цркве критикује политичаре: „Стање нестабилности и недостатак правде поново је подстакло талас емигрирања“. – Кардинал оптужује власт да не схвата озбиљно заштиту хришћана.


Ербил, 10. јануара 2024. - Кардинал Луис Рафаел Сако критиковао је неуспех ирачке политике да заштити грађане земље, а посебно њену хришћанску мањину. „Стање нестабилности и недостатак правде поново је подстакло талас емигрирања“, пожалио се патријарх највеће ирачке Цркве, Халдејске цркве.

У Ираку нема „нема стратегије, нема безбедности, нема економске стабилности и нема суверенитета“, рекао је предстојатељ ове Источне католичке цркве. Разлог за ово је слабљење државних институција, пад вредности, пораст корупције и незапослености и опште погоршање услова живота. Патријарх Сако је обновио свој позив на "истинско национално помирење" и изградњу јаке грађанске уставне државе.

Кардинал је изразио забринутост због данашњих напада, присилног преобраћења и изражавања мржње према хришћанима, који су од 2003. године трпели протеривање, отмицу и убиства од стране терористичке групе Исламска држава (ИД). Власт не схвата озбиљно заштиту хришћана. Као конкретне примере Сако је навео неколико убистава хришћана и нерасветљавање катастрофе услед пожара у Каракошу, у којем су у септембру прошле године погинуле 133 особе, а више од 100 повређено.

Већ је емигрирало више од милион хришћана, „већина њих са квалификованим научним, економским и стручним искуством, али кога брига?“, рекао је Патријарх. Страх од будућности је недавно поново довео до повећања емиграције.

Сако је позвао хришћанске партије и Цркве да се уједине како би формирали заједнички кризни тим који ће се носити са изазовима и заштитити хришћане. Ирачким хришћанима су потребни „прави и поштени савезници изнутра и споља како би променили ситуацију на боље и јавно тражили своја права у медијима и међународним форумима (...)“.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at