Type Here to Get Search Results !

Патријарх антиохијски Јован: Молимо се за мир широм света


Његово Блаженство Патријарх Јован началствовао је Литургијом поводом Нове године и Светог Василија Великог у Патријаршијском храму у Дамаску, уз молитвено присуство високопреосвећене господе Ефраима (Алеп) и Григорија (Хомса), као и преосвећених епискпа Романом (Ханнат), Мусом (Ал-Кхоури), Јоаннисом (Батацх), Мојсијем (Ал-Кхоси), и многим свештеницима и ђаконима из  Дамаска.


Његово Блаженство упутио је празничну поруку за Нову годину, почевши молитвом „Благослови, Господе, ток ове нове године“ и истакао да је средиште нашег живота и нашег времена Господ, Творац. Његово Блаженство се молио за доброту и праведност по мерилима Господњим, Онај који познаје дубине свега и види даље од душа и места.

Његово Блаженство је узнео молитве: За Сирију и њен народ који пати од последица разорног рата, наводећи: „Као хришћани, ми смо саставни део ове земље. Не усвајамо логику већине и мањине; сви смо ми деца ове земље која је пригрлила Ми нисмо били посетиоци у прошлости, а нисмо ни у садашњости.”

За Либан, позивајући све да преузму одговорност и изаберу председника републике. Он је истакао да је народ Либана уморан од језика пребацивања кривице и позвао на усвајање логике дијалога и ослањање на устав за превазилажење актуелне кризе. За Распету Палестину, посебно за народ Газе, који чезне за миром Детета пећине. Нагласио је да нада и ослањање треба да буду у Господу да одвали камен наше ускости и учини да учествујемо у Његовом васкрсењу.

За све отете, укључујући митрополите Павла и Јану, и све који чекају зору васкрсења. Његово Блаженство је своје обраћање закључио речима: „У зору нове године молимо Богомладенца да угаси пожаре ратова широм света. Нека нам свима нова година буде светионик наде.


Приредила редакција портала "Ризница"


Извор: Антиохијска Патријаршија