Type Here to Get Search Results !

Русија: Обновљена чудотворна икона Христа Спаситеља из 14. века


Недавно су завршени рестаураторски радови на целебној икони Христа Спаситеља из 14. века, након чега је враћена у своје манастирско обитавалише у руској Псковској области.


Чудотворну Елеазаровску икону Христа Спаситеља рестаурисали су радници федералног Псковског музеја и вратили је у Елеазаровски манастир Христа Спаситеља недалеко од Пскова, преноси ТАСС.

Икона је један од ретких преосталих древних споменика псковске иконографије.

Године 2010, реагујући на апел Псковске епархије, руско Министарство културе је пренело икону у Елеазаровски манастир, где остаје под музејским надзором. Припремљен је посебан кивот са антивандалским стаклом и опремом за очување потребне температуре и влажности.

Међутим, према речима Светлане Мелникове, генералног директора Псковског музеја, приликом последњег прегледа иконе откривена је блага елевација. Музеј је потом предузео превентивне и рестаураторске мере, након чега је икона враћена у манастир.

* * *

Чудотворна икона Елеазаровског Христа Спаситеља откривена је на пустом месту у селу Слобода 1352. године, након чега је на том месту подигнут Високопустињски манастир.

Икона је избављала Псков неколико пута током векова, па и у 14. веку када је ношена у литији око града спасавајући народ од смртоносне пошасти. У знак сећања на ово чудо, установљена је литија на празник Педесетнице, која је организована све до година безбожног атеизма.

Због црквених реформи 18. века манастир је затворен 1766. године и икона је пренета у други манастир, који је по овој икони данас познат као манастир Елеазаровски манастир Христа Спаситеља.

Десетине људи (музејско особље, историчари, историчари уметности, рестауратори) ризиковали су своје животе (а понекад их и изгубили) да би сачували икону у време прогона и ратова 20. века.

Икона је 19. августа 2010. године враћена у манастир и постављена у Саборном храму Света Три Јерарха.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com