Type Here to Get Search Results !

Глазгов: Православно поклоњење чудотворном извору шкотског апостола из 6. века

Годишње православно поклоњење чудотворном извору Светог Кентигерна (Мунго) од Стратклајда, епископа Глазгова (†614), одржано је ове године 27. јануара.


Поклоњење је почело Божанском литургијом у храму Светог Кентигерна из 12. века у Глазгову, саопштава Епархија сурошка Руске православне цркве.

Древна катедрала је сада презвитеријанска, али је и даље посвећена Светом Кентигерну. Његове мошти су биле похрањене у цркви све до Реформације, а верује се да сада почивају у доњој крипти.

Литургију су служили о. Анатолиј Викров и о. Виктор Ахријапин, који иначе опслужују неколико парохија, и о. Нил Лубченко, старешина православне цркве Светог Кентигерна у Глазгову.

У  поклоничком путовању су учествовали православни верници из Енглеске и Шкотске. После Литургије је обављена литија до извора Светог Кентигерна, који се налази иза цркве, где је служен чин водоосвећења.

Вративши се у цркву, о. Анатолије је произнео проповед кад је истакао неколико знаменитих тренутака из живота овог апостола Шкотске, чији се спомен празнује 13/26 јануара.  Поклоњењеје завршено заједничком трпезом.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com