Type Here to Get Search Results !

Мађарска и Јерменија истичу „хришћанске корене“


Председник Јерменије Вахагн Хачатурјан боравио је ове недеље у званичној посети Будимпешти на позив мађарске председнице Каталин Новак. То је његова прва председничка посета Мађарској откако је Јерменија прекинула дипломатске односе са Мађарском у лето 2012. године. Шефови држава учествовали су, између осталог, у церемонији потписивања споразума о сарадњи између Јерменског државног педагошког универзитета и Католичког универзитета Петер Пазмани у Будимпешти.


„Заједно желимо да истакнемо да је хришћански кодекс вредности данас оправдан у Европи и широм света; заједно желимо да истакнемо да се морамо залагати за хришћанске вредности. А ако треба и борити се“, рекла  је председница Новак у уторак у оквиру потписивања споразума о сарадњи.

Премијер Виктор Орбан такође је примио председника Републике Јерменије. Мађарски премијер је на састанку са председником Јерменије рекао да су односи између мађарског и јерменског народа снажни и да почивају на међусобном поштовању. Он је додао да Мађари високо цене јерменску културну и хришћанску традицију.

Геза Куминец, ректор Католичког универзитета Петер Пазмани, говорио је о томе како су оба народа током своје историје морала да поднесу велике жртве за своје национално очување и очување своје културе. Међутим, ниједна земља није изгубила „вољу за животом“: „Оба народа су веровала да могу дати нешто што само они могу и на јединствен начин обогатити велику породицу народа.“

Католички универзитет Петер Пазмани од 2016. године има студијски програм на енглеском језику, а редовно се организују научне конференције и изложбе. Важан мост сарадње између двеју земаља јесте јерменска заједница која живи у Мађарској, од којих 90 одсто припада Јерменској апостолској цркви.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at