Type Here to Get Search Results !

Митрополит халкидонски код председнице владе Литваније

Митрополит халкидонски Емануил, као представник васељенског патријарха Вартоломеја, отпутовао је у Литванију, где се у уторак, 6. фебруара 2024. године, састао са председницом Владе земље Ингридом Шимоните.


У пратњи Митрополита био је егзарх Васељенске патријаршије у Литванији јеромонах Јустин Кивило, који је недавно званично ступио на дужност.

Њихов срдачни  разговор односио се на питања која се тичу службе Патријаршијског егзархата у тој земљи, као и других питања од заједничког интереса.

За време своје посете Литванији Митрополит се састао и са свештенством Егзархата, којима је пренео благослов Васељенског патријарха и његово несмањено лично интересовање за њихову службу и дело које обављају на добро своје пастве и литванског друштва уопште.

Подсећа се да је у марту 2023. године васељенски патријарх Вартоломеј боравио у званичној посети главном граду Литваније, Виљнусу, на позив владе Литваније, када је најавио намеру Мајке Цркве цариградске да тамо оснује Патријаршијски егзархат. (вести доносимо неизмењену)


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com