Type Here to Get Search Results !

У мају – а не 23. фебруара – манастир Хора се отвара као џамија


Турска Генерална дирекција Вакуфа издала је саопштење у којем се појашњава да ће византијска црква манастира Хора у Цариграду бити отворена као џамија у мају и демантује извештаје да ће прва муслиманска молитва бити одржана 23. фебруара.


Турска државна новинска агенција Анадолија, позивајући се на званично саопштење, известила је да су радови на рестаурацији манастира Хора завршени и да су почели радови на његовом отварању за богослужење у мају. Тачан датум биће објављен по завршетку радова.

У истом саопштењу се напомиње да информације које су стигле из незваничних извора и угледале светло дана у уторак 5.2.2024, о отварању манастира Хора као џамије 23. фебруара, не одговарају истини.

Католикон (саборна црква) некадашњег манастирског комплекса датира из 6. века, док су његови јединствени мозаици и фреске настали у 14. веку, од 1305. до 1320. године, за време владавине Палеолога.

То је споменик са најсложенијим византијским мозаицима који је опстао у Цариграду, заједно са Аја Софијом и манастиром Памакаристу који такође функционише као џамија под именом Фетије.

Манастир Хора је 1511. године, 58 година после пада Цариграда, претворен у џамију, а одлуком турске владе 1945. године у музеј. Након ове одлуке стручњаци из Сједињених Држава извршили су свестрану рестаурацију и  остварили пројекат конзервације мозаика, скидајући малтер који их је прекривао. Турски државни савет (Данистај) је 2019. поништио одлуку из 1945. године, а годину дана касније турски председник Реџеп Тајип Ердоган најавио је да ће се поново отворити као џамија.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com