Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије богослужио у Цркви Светог Саве у Лондону


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије у недјељу, 4. фебруара 2024. године, служио је Свету архијерејску литургију у Цркви Св. Саве у Лондону.


У својој архипастирској бесједи Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је исказао радост што је Бог тако устројио да се послије свих прослава у Црној Гори, и у цијелој нашој отаџбини, и овдје у дијаспори заједнички помолимо Богу и прославимо Светога Саву, кога је Бог као свог апостола ставио нама за углед. Човјеку је потребно, како је казао, да има добар примјер испред себе и да се подсјећа на врлине оних који су Богу угодили јер у свакоме од нас  постоји та могућност, жеља, енергија да иде тим узвишеним путем, само што је човјек склон да залута и да се раслаби и скрене са правог истинскога пута. Али, примјетио је, исто тако је још више склон да се врати на прави Божији пут, на пут спасења, пут вјечнога живота.

“Свети Сава, као светогорски подвижник, аскета, духовни атлета, како је говорио Свети владика Николај, онај који се на Светој Гори Атонској испунио благодаћу Светога Духа и обукао у силу истине, правде Божије, љубави Божије, све то допунивши на архијерејској хиротонији као апостол Христов, дошао је своме народу, својој отаџбини са Свете Горе да нас обједини у Духу Светоме. Да нас Христу Богу приведе, да нас просвети, да нас научи, да покрене наше дарове да као што је он стварао и чинио велика дјела и ми исто тако чинимо”, поучио је сабране Владика.

Говорећи о Светом Сави, Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је истакао да је он много учинио и као ктитор, подижући манастир Хиландар, украшавајући Студеницу и Жичу, Милешеву и друге свете храмове, оснивајући аутокефалну Жичку архиепископију, устојавајући монашки живот и у манастиру Хиландару и у отаџбини, оснивајући епископије. Његов књижевни рад и данас задивљује наше ствараоце, много је урадио на пољу законодавства, културе, просвећивања.

“На свему томе је живоносни печат његове свете, боголике личности и зато све оно што је он створио Божијом милошћу и помоћу у вријеме свога земаљскога живота, има силу и благодат да живи. Ево српске цркве које је он основао, не само у нашој отаџбини, него широм земнога шара, организоване су и свијетле. И он се толико сјединио са нашим народом, ушао је у његову душу и као што је за вријеме свога земаљскога живота духовно предводио свој народ, на неки начин још и више са неба, понекад је то и убедљивије и видљивије, и даље предводи свој народ”, бесједио је Владика, додавши да смо ми Божији народ, Христов народ, али да волимо да видимо некога из нашега рода да нас предводи.

Св. Сава је неспорна личност, неспорни ауторитет кроз сву нашу прошлост био и остао и биће и у будуће:

“Јер је њега Бог обдарио том благодаћу и том милошћу да стоји пред престолом Божијим и да се моли и за опроштај наших гријехова, и за наше обједињавање, и за то да идемо правим Божијим, јеванђелским путем који води у живот вјечни”, казао је Митрополит, подсјетивши да је по дијаспори понајвише подигнуто цркава Светоме Сави, јер су Срби имали тај осјећај и ту извјесност око кога могу да се обједине, ко им је узор и ко им је вођа те да овдје у дијаспори, пред свијетом, цивилизованим, културним, немају никога бољега истаћи као свој примјер да их представља од Светога Саве.

Заслуге и врлине Св. Саве и даље свијетле, он се у вријеме свога земаљскога живота као човјек Божији дотакао божанске вјечности која сабира у себе и прошлост и садашњост и будућност:

“Он није остао у прошлости, него је и у нашој садашњости и у нашој будућности, и он нас предводи као човјек Божији и даље”, рекао је Митрополит, истичући да је наша отаџбина пролазила кроз велика искушења у доба комунистичке безбожне владавине која је потискивала Светога Саву, а и даље га потискује на одређени начин и хоће само понешто од њега да узме.

Међутим, Светога Саву нико није успио из душе српскога народа потиснути. Као примјер тога, Владика је навео Црну Гору и недавну борбу за одбрану свете вјере православне, светиња и памћења, за одбрану наше историје, прошлости, садашњости и будућности коју су предводили Свети Сава и Свети Василије Острошки, Свети Петар Цетињски, његови наследници:

“Присуство Светога Саве је скоро било опипљиво, он нас је обједињавао те смо се у то вријеме, иако смо различити и различито мислили, објединили око једнога, да чувамо нашу свету вјеру, ону коју нас је учио Свети Сава, наше памћење, предање Немањића, светосавље. И хвала Богу то смо успјели, али, наравно да и даље борба траје и у Црној Гори и на Косову и Метохији. Заправо борба за вјеру, част и образ, поштење, истину, правду траје вјечито.”

Ми хришћани се боримо прије свега против својих мана, подјела, а у тој борби наше оружје је вјера, истина, правда, љубав, праштање, човекољубље.

“То је наше хришћанско непобједиво оружје и тиме ми хришћани треба да се наоружавамо, да се обучемо у божанске врлине. И то је оно што је темељ нашега опстанка и наше садашњости и наше будућности и темељ нашега спасења које је поставио Господ Исус Христос”, поручио је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

На крају је казао да је веома лијепо видјети како се овдје заједно сабирају и Богу моле и млади и стари и труде да се испуњавају хришћанским врлинама:

“То је велика нада и за наш народ у дијаспори, али  велика нада и за нас у отаџбини да ће нас остали народи препознати као народ који има коријене и памћење, своју историју, традицију и културу, тиме желимо да се представимо и то је свијетло лице нашега народа било и остало”, казао је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије у литургијској бесједи у Цркви Св. Саве у Лондону.

У просторијама Црквене општине Лондон, након Свете литургије, одржан је пригодан светосавски програм.


Извор: Митрополија црногорско-приморска