Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије на обележавању 148. годишњице Црвеног крста Србије


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је присуствовао 6. фебруара 2024. године свечаности у здању Југословенске кинотеке поводом обележавaња 148 година постојања и рада Црвеног крста Србије. Том приликом патријарх Порфирије је поручио:


Нераскидива повезаност крста са хришћанством потврђује нам да је Христово распеће гарант Божје љубави према човеку, пораз смрти и залог за живот вечни. Такође нас уверава да је свако потоње људско страдање, мука и невоља увертира у наше васкрсење и шанса за тријумф љубави. Тиме крст постаје символ страдања, васкрсења и спасења; главно обележје човека страдалника и човека победника; знамење оног који себи иште спасење, али истовремено и пружа руку спаса другоме; оног који побеђује не оружјем него љубављу, хуманим односом према сваком другом човеку, онако како нас усмерава Јеванђеље и учи Христос човекољубац.

Отуд је толико јака та веза крста са хуманошћу, а снага мисије Црвеног крста у апсолутној пожртвованости служењу најугроженијима и најбеспомоћнијима. Осведочени хришћанин на делу, славни Ммитрополит београдски Михаило Јовановић, на данашњи дан 1876. године изабран је за првог председника Српског друштва Црвеног крста. Зато је важност рада ове часне институције свагда наглашавана, сведочена и подржавана од наше Светосавске Цркве. Та плодотворна сарадња настављена је кроз све потоње време до данас, ангажовањем наших богослова и њихових наставника, студената теологије и њихових професора, свештеника, монахиња и монаха, епископа и верног народа, потврђујући том опредељеношћу јеванђелску веру у пракси и истичући тиме колико је важно да сви у заједници сведочимо љубав, поштовање и обзир човека према човеку, а нарочито човека који вапије у урбаној пустињи, у пустињи рата, сиромаштва, болести, земљотреса, поплава и осталих недаћа које прате човечанство и које човек само уз другог човека може да преброди и преболи.

А много тога смо, као многострадални, али и хуман и човекољубив народ, претурили преко главе. За протеклих 148 лета, радом Црвеног крста међу нама, себи и свима осталима, сведочили смо да хуманост нема цену, а поготову вера која кроз љубав дела, што потврђује и овогодишња порука Црвеног крста: Дарујем с радошћу и радост коју дарујем јесте моја награда. Нека је благослов Божји на свима вама, неуморним прегаоцима на пољу људскости којом не допуштате да се свет утопи у егоизму и којом враћате наду, дарујете осмех и пружате спас.


Извор: Инфо-служба СПЦ