Type Here to Get Search Results !

Светли јубилеј Црквене општине у Сиднеју


Прва Српска Православна Црквена општина Свети Сава је основана далеке 1949. године на Северним плажама Сиднеја. Први Срби се насељавају у ове крајеве Сиднеја већ двадесетих година прошлог века. 


После Другог светског рата и доласка новог таласа имиграције стичу се услови за формирање парохије и зидању храма. Верни народ у расејању убрзо купује прво имање у Мона Валу који ће доласком нареног таласа имиграције седамдесетих година прошлог века постати мало да све верне прихвати. Велико имање на Инглсајду је решило тренутне проблеме проблеме и на њему су временом изграђени храм, црквена сала и парохијски дом. Поред тога што је ово прва парохија основана у Сиднеју, ово је истовремено и прва парохија основана у Аустралији.

Три четвртине века литургијског живота, чувања српске вере, традиције и језика је на достојан начин обележено 4. фебруара 2024. године архијерејском Литиргијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски господин Силуан, уз саслуживање свештеника Саше Радоичића, протођакона Петра Мракића и ђакона Желимира Миловића.

На крају свете Литургије епископ Силуан се обратио надахнутом беседом,честитајућиславу и велики јубилеј сабраним вернима.

Културно-уметнички програм у црквеној сали се састојао од рецитација деце из школе српског језика, као и наступа свих пет фолклорних група на територији Аустралије. Окупљенима су се обратили и локални народни посланици из федералног парламента Аустралије који нису крили одушевљење нашом српском традицијом, а посебно наступом наших фолклорних група.

Овогодишњи домаћини славе су били Никола и Олга Лукић са својом децом и унуцима.


Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска