Type Here to Get Search Results !

Објављен пети том сабраних дела патријарха Кирила

 

Издавачка кућа Московске патријаршије објавила је пети том серије II („Реч пастира“) сабраних дела Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила. Серија је посвећена служби Његове Светости Патријарха као проповедника. Пети том ове серије излази у два дела.


Први део петог тома састоји се од четири дела. Први и други одељак посвећени су главним црквеним празницима и садрже божићне и васкршње посланице, проповеди и обраћања пастви. Међу материјалима у тому су обраћања Предстојатеља Руске цркве читаоцима медија и телевизијским гледаоцима, као и традиционални божићни и васкршњи интервјуи са представницима најважнијих медија. Трећи, најобимнији део тома обухвата великопосне проповеди, подељене у три целине: проповеди у првој недељи Великог поста, проповеди у осталим недељама Великог поста и у Страдалној седмици. Четврти одељак садржи проповеди Првосветитеља изговорене у данима од Васкрса до Педесетнице.

Том садржи и речи и обраћања Његове Светости патријарха Кирила за период 2016-2022. године.

Други део петог тома тематског циклуса „Реч пастира” састоји се од пет целина.

У прва два одељка налазе се проповеди Предстојатеља Руске цркве на Господње и Богородичине празнике, као и обраћања поводом прославе Дана православне омладине на празник Ваведења Господњег. Трећи део је посвећен данима прославе у част чудотворних икона Богородице. Четврти одељак садржи проповеди Његове Светости Патријарха недељом и у дане празновања светитеље Руске цркве. Последњи део књиге садржи говоре о разним поводима.

Том садржи и проповеди Његове Светости патријарха Кирила изговорене 2019-2022. године.

* * *

Издавачка кућа Московске патријаршије објављује Сабрана дела 16. Предстојатеља Руске православне цркве Његове Светости патријарха Кирила.

Публикација садржи проповеди и обраћања Сверуског патријарха о актуелним питањима црквеног и јавног живота. Зборник радова Предстојатеља Руске православне цркве је, у суштини, црквена хроника, која показује како се препород Свете Русије одвија кроз превазилажење невоља, у борби и у достигнућима.

Свестраност службе Његове Светости Патријарха одређује и структуру публикације. Збирка се састоји од седам тематских серија посвећених једној или другој области деловања руског Првојерарха. Материјали серија омогућавају да се открију различити аспекти делања Његове Светости, као што су служење Предстојатеља Руске цркве, учење, проповедништво, старање о пастви, духовно школство, јавно и мисионарско служење Цркви, неговање међуправославне сарадње, и вршење спољне мисије Руске православне цркве.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru