Type Here to Get Search Results !

У граду Сокирјани, Черновичка област, расколници заузели храм


Дана 7. фебруара 2024. године, група представника „ПЦУ“ заузела је Петропавловску цркву Украјинске православне цркве у граду Сокирјани, украјинска Черновичка област, преноси сајт Савеза православних новинара.


Како је речено дописнику ове агенције, око 20.00  ч. неколико десетина људи, на челу са „капеланом“ „ПЦУ“ Романом Гришчуком, одсекли су браву на вратима оставе цркве, одакле су кроз олтар имали директан приступ главном делу цркве. Према речима очевидаца, јуришници, међу којима су примећене и жене, из ове просторије ушли су кроз олтар у храм.

После тога, представници расколничке структуре „одслужили су молебан“. Штавише, заједно са јуришницима, у храму је била присутна и полиција, која не само да није ометала сечење брава, већ је и помогла у прегледу олтара.

* * *

Први препад на цркву догодио се у јесен 2023. Наиме, 12. новембра иницијативна група од око двадесетак лица покушала је да заузме цркву светих апостола Петра и Павла, а нико од јуришника није припадао парохијској заједници и није се појавио у храму икад раније. Било им је дозвољено да уђу у храм, али не и у олтар. Присутна полиција није дозволила физички обрачун, због чега су „активисти” били приморани да оду. Неколико недеља пре овога, територијална заједница, уз подршку капелана ПЦУ који су дошли из Черноваца, одржала је на градском тргу гласање за прелазак храма у расколничку структуру.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru