Type Here to Get Search Results !

Катихета Бранислав Илић у емисији Храм: Пријатељство је дар Божји, оно је велико богатство


Гост новог издања емисије "Храм", која је на Радио-Београду 2 емитована у недељу 18. фебруара 2024. године, био је катихета Бранислав Илић. У наведеној емисији катихета Бранислав је говорио на тему: Трпљење и стрпљење - пут ка смирењу. Аутор и водитељ емисије је Душанка Зековић.


Звучни запис емисије

- Плодови правог и истинског трпљења су велики, од њих имамо велке духовне користи, те полодове можемо упоредити са плодном земљом из које семе трпљења рађа остале врлине које уздижу човека и у служби су човековог спасења. О плодовима трпљења дивно сведочи Свети свештеномученик Кипријан Картагински: „Трпљење ублажава гнев, обуздава језик, контролише ум, чува мир, одржава побожност, кроти наступ пожуде, ублажава силу гнева, гаси пламен срџбе и зауставља насиље." Дакле, трпељив човек биће испуњен смирењем и спремношћу да у себи побеђује све похоте које му људска слаба и огреховљена природа ставља на плећа. Не можемо глумити трпљење и претварати се да смо трпељиви, јер трпљење или имамо или немамо. Тешкоће и искушења Бог допушта на нас како бисмо се утврдили у вери. Различите животне невоље и искушења, увреде и понижења, а која смо прозвани да трпимо, јесу провера наше вере, и свега у шта верујемо. То је и преумњење које мења целокупно биће човека, које нас уподобљује Богу, на спасење не само једнога човека већ многих око њега, јер смо ми бића заједнице - рекао је катихета Бранислав Илић говорећи о плодовима трпљења. 

Одговарајући на питање како је могуће да човек у 21. веку под теретом великих тешкоћа и искушења истраје на путу трпљења које води ка смирењу, катихета Бранислав Илић је указао да је неопходно да своје духовне кораке саображавамо заповестима Божјим трудећи се да нам светитељи буду пример, и наставио: Свети Нектарије Егински је у новије време показао невероватно трпљење, инспирисано жељом да никога не повреди. Господ га је удостојио чудесног дара исцелитељских моћи светих моштију које многима дају помоћ у разним невољама. Према речима аве Зосима палестинског, ако брата претрпимо у тренутку његове слабости, чак и када није у праву, Господ ће му временом указати на нашу добронамерност, па ће и он стећи поверење и благонаклоност према нама

Један део емисије Храм на Радио-Београду 2 био је посвећен и теми пријатељства као дара Божјег, а говорећи о пријатељству гост емисије је, између осталог, рекао: Пријатељство је велики дар Божји и имати правог пријатеља непроцењиво је богатство. Свeмoгући Бoг имao je приjaтeљe. Oн “гoвoрaшe с Mojсиjeм лицeм к лицу кao штo гoвoри чoвeк с приjaтeљeм свojим”, (2. Moj. 33, 11) вeли сe у Свeтoм писму. Aврaм сe приjaтeљeм Бoжиjим нaзивa. (Jaк. 2, 23) Mнoгo путa Христoс свoje учeникe зoвe приjaтeљимa. Ниje криo свoja приjaтeљскa oсeћaњa ни прeмa другим људимa. Бeз oбзирa нa свe ризикe, у изaзoв приjaтeљствa трeбa ући дa би сe видeлo штa изa тoгa мoжe прoизићи. “Jeр имa приjaтeљa вeрниjих oд брaтa”, (ПрС. 18, 24) вeли Прeмудри Сoлoмoн. Приjaтeљ je приjaтeљ у свaкo дoбa, a у нeвoљи приjaтeљ нaдрaстa сaмoг сeбe и пoстaje брaт (ПрС. 17, 17). Приjaтeљствo мoрa дa сe чувa и нeгуje. У приjaтeљствo мoрa дa сe улaжe; дa сe жртвуje зa њeгa. Приjaтeљ сe брaни и зaштићуje. “Гвoжђe сe гвoжђeм oштри, тaкo чoвeк oштри лицe приjaтeљa свojeгa”, (ПрС. 17, 17) вeли сe, oпeт, у Свeтoм писму. Свeти aпoстoл Пaвлe нaс пoзивa и oпoмињe дa чaшћу jeдaн другoгa вeћим oд сeбe чинимo (Рим. 12, 10). Љубaв je врхoвнa врлинa, a врх врхa oвe врлинe чини спрeмнoст нa жртву зa приjaтeљe свoje. Jeр jeдинo сe крoз жртву приjaтeљствo кaли и прoвeрaвa. 

На крају емисије катихета Бранислав Илић је упутио поруку слушаоцима Радио-Београда, изражавајући молитвену потребу за напредовањем у врлини, а особито у христоликој љубави. 


Извор: РТС