Type Here to Get Search Results !

Помињање на Проскомидији је моћније од молитве светитеља

Чим честица са именом особе потопи у Крв Христову, на Небу се дешава чудо


Помен на проскомидији је најважнија молитва за живе и умрле хришћане. О томе је говорио митрополит черкаски и канивски Теодосије у беседи после Свете Литургије у Светотројичком Мотроњинском манастиру (Украјина) 18. фебруара 2024. године.

Владика је говорио о сведочанству светог Алексија Голосејевског, који је као јеромонах пресвукавао је мошти светог Теодосија Черниговског. Једног дана, испунивши своје послушање, јеромонах Алексије је заспао крај моштију и јавио му се у сну свети Теодосије. Захваливши се на преоблачењу, замолио је свештенослужитеља да се на Литургији сети његових упокојених родитеља: јереја Никите и Марије. На питање изненађеног монаха зашто за то нису довољне саме светитељеве молитве, Теодосије је одговорио: „Помен на проскомидији је много јачи од мојих молитава пред Богом".

„Шта можемо научити из ове приче данас? Сам свети Теодосије је то рекао, а знамо да је тако: помен на проскомидији, током Литургије, много је јачи од молитве светитеља. Када се из просфоре извади честица у знак сећања на неког од живих или мртвих људи, а затим спусти у Чашу, у Крв Христову, то је најважнији и најмоћнији помен човека пред Богом“, нагласио је митрополит Теодосије.

„У литургијском, евхаристијском помену, у погружењу честице са именом човека у Крв Христову, чини се чудо на небу и Крв Христова, изнова и изнова, умива грехе неког ко је већ умро и не може да се моли за себе и покаје за своје грехе, или оног који живи на земљи, али није у стању да прими опроштење од Бога за своје грехе, јер се мало моли и мало ради за ово. А Крв Христова, када опере честицу просфоре узете за овог човека, чини чуда“, објаснио је митрополит Теодосије.


За портал "Ризница" са украјинског превела Јелена Бујевич


Извор: Рravlife.org

Рубрика