Type Here to Get Search Results !

Митрополит Хризостом богослужио у Рогатици

У Недељу митара и фарисеја, 25. фебруара 2024. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит даборбосански господин Хризостом богослужио је у храму Пресвете Тројице у Рогатици, уз саслужење протојереја-ставрофора: Александар Топаловић, Новица Ћебић, Зоран Јеринић и Предраг Масал, као и ђакона Василија Пајевића.


Високопреосвећени је у својој беседи између осталог истакао: - Прослависмо и слависмо велике празника нашег спасења и са овом недјељом улазимо у период нашег покајања, нашег размишљања о вјечном животу и спасењу у Христу Исусу. Црква нас потсјећа на једну врло кратку, али веома упечатљиву причу Господа Исуса Христа, причу о митару и фарисеју, причу којом нам Господ поручује да бјежимо од фарисејског самохваљења, истицања своје ревности у испуњавају закона Божијег, али још више на презирање другог.

Фарисеј није име, већ припадништво једној јудејској секти, секти фарисеја која је потенцирала своје издвајање из свијета и људи и истицања свог јудаизма те презирање других. У вријеме Господа Исуса Христа у јудаизму је било пет међусобно раздвојених и супростављених секти, тј. група и групација. Дакле, били су садукеји, фарисеји, есеји, зилоти и самарјани, са друге стране Господ нас упућује на примјер митара који са скрушеношћу и страхом Божијим уђе у храм и мољаше се говорећи: Боже, буди милостив мени грјешном! Није се митар обазирао око себе, па чак није ни свој поглед подига према небесима, већ је свој поглед приљепио за земљу и стења вапијући: Боже,  буду милостив мени грјешном. Митар није, браћо и сестре, властито име већ звање. Митар је цариник,  који је припадао збору цариника који су много гријешили пред Богом и људима. Митница значи царина. Митарства су мјеста истјазавања свих који пролазе кроз митницу. На крају Господ каже јудејима и нама да митар оде оправдан од Бога, а не фарисеј који је испуњавао, али лицемјерно, закон Божији.


Извор: Митрополија даборбосанска