Type Here to Get Search Results !

Украјински функционери обмањују УН, одбацују да врше насиље над православним вернима упркос видео доказу


Украјински функционери објавили су прошле недеље извештај којим обмањују Уједињене нације о насилном преузимању цркве у марту прошле године.


Дана 8. новембра, специјални известилац УН за право на слободу мирног окупљања и удруживања, специјални известилац за питања мањина и специјални известилац за слободу вероисповести или уверења дао је саопштење у вези са жалосном ситуацијом у вези са Свето-Успенском печерском лавром и другим инцидентима насиља над украјинским православним хришћанима.

После догађаја у вези са Кијевско-печерском лавром, забележен је приметан пораст инцидената говора мржње и позива на насиље над верницима УПЦ у неколико области, углавном у западним областима Украјине. На пример, 28. марта 2023. неидентификоване особе су насилно упали у преосталу цркву УПЦ у Ивано-Франковску. У овом нападу обављено је прскање сузавца и насилно уклањање верника и свештенства из зграде. У периоду од 1. фебруара до 31. јула 2023. године документовано је десетак случајева физичког насиља и неколико случајева претњи насиљем услед сукоба парохијана различитих православних хришћанских заједница. Дана 4. априла 2023. Градски савет Хмељницка донео је одлуку да раскине све уговоре о општинском поседу земљишта од стране УПЦ. Касније тог дана, Обласни савет Хмељницка донео је сличну одлуку, забрањујући УПЦ у целој области. Неколико градских и обласних савета такође је забранило „активност УПЦ“ у својим областима.

У свом одговору објављеном 22. јануара Стална мисија Украјине при Канцеларији УН и другим међународним организацијама у Женеви једноставно је демантовала инцидент у Ивано-Франковску, упркос чињеници да постоји видео доказ.

Украјинске власти наводе: „На територији Ивано-Франковске области није забележен ниједан случај насиља над припадницима УПЦ или дискриминације на верској основи. Спорови међу верски супротстављенима решавани су на суду.”

Међутим, украјинска православна Саборна црква Рођења Христовог у ствари је физички нападнута 28. марта. Саборна црква је већ била незаконито пререгистрована на безблагодатне расколнике „Православне цркве Украјине“, који су потом извршили насилно физичко преузимање и почели да држе своје службе у цркви.

Неколико стотина агресивних националиста појавило се ујутру 29. јануара код цркве, док су и верници изашли да бране своју цркву. Православни хришћани су певали молитве, док су расколници узвикивали љутите пароле. Ивано-Франковска епархија је емитовала директан пренос немилог догађаја.

Приликом упада у цркву јуришници су чак попрскали сузавац на вернике који су се мирно молили.

На крају су јуришници развалили бочна врата и ушли у цркву. Затим су изнутра отворили главна врата и гурали вернике низ степениште. „Све се догодило уз потпуну неактивност представника органа реда“, пише Савез православних новинара.

Приликом преузимања цркве православни парох, протојереј Василиј Ромањук попрскан је сузавцем по лицу, након чега је изгубио свест и пао, те је морао да буде одвезен у болницу.

Свештенство расколничке ПЦУ и Унијатске украјинске гркокатоличке цркве тада су се заједно молили у олтару.

Губернаторка оласти Русла Мартсинкив тада је ликовала да је Ивано-Франковска област прва која је „очишћена“ од Украјинске православне цркве.

Документ Сталне мисије Украјине при УН такође садржи опширно оправдање за одлуку државе да исели православну цркву и монашко братство из Кијевопечерске лавре.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com