Type Here to Get Search Results !

Десетине младих из иностранства прославили Дан православне омладине у Пољској


Светски дан православне омладине сваке године се одржава у другом пољском граду током викенда најближег празнику Сретења Господњег. Ове године, по благослову Његовог Блаженства митрополита варшавског и све Пољске Саве, прослава је одржана у Кракову од 16. до 18. фебруара.


Званично отварање свечаности одржано је у петак, 16. фебруара, уз учешће архиепископа Георгија и архиепископа Григорија, који надзирава Братство православне омладине у Пољској, и епископа Атанасија и епископа Варсонофија, преноси Пољска православна црква. 

Архиепископ Григорије је говорио у име окупљених архијереја и поздравио омладину у име митрополита Саве, подсећајући их да викенд треба да буде не само прилика да се међусобно упознају, већ и да се сусретну са Богом. Игуман Пантелејмон (Карчевски) из Православне семинарије у Варшави одржао је предавање о стогодишњици аутокефалности Цркве у Пољској, која се обележава ове године. Затим је уприличен концерт источноевропске и средњоевропске музике.

Други дан прославе био је посвећен историји Кракова и обиласку његових споменика. Дан је закључен свеноћним бденијем у храму Успења Пресвете Богородице.

Као и увек, викенд је кулминирао недељном Литургијом. Ове године одслужене су две ране Литургије за све званице, па и тада је црква била препуна. Архиепископ  Георгије је одржао проповед  о смирењу Закхеја.

Ове године је неколико десетина младих из Румуније, Чешке, Словачке, Холандије, САД, Немачке учествовало у прослави Дана омладине.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthochristian.com