Type Here to Get Search Results !

84. рођендан цариградског патријарха Вартоломеја


Сваке четврте године 29. фебруара прославља се рођендан цариградског патријарха Вартоломеја.


Патријарх Вартоломеј, у свету Димитриос Х. Архонтон, рођен је у мести Агии Теодори, на  Имбросу, 29. фебруара 1940. Похађао је основну школу у свом селу, лицеј Зографион у Цариграду и Централну школу у Имбросу.

Затим је студирао на Богословској академији на Халки, Институту за оријенталне студије у Риму (Грегоријански универзитет), Екуменском институту у Босеју (Швајцарска) и на Минхенском универзитету. Говори седам језика.

За јерођакона је рукоположен 1961, за јеромонаха 1969, а за митрополита филаделфијског хиротонисан 1973. Године 1990. унапређен је у старца митрополита халкидонског, а 22. октобра 1991. једногласно је изабран за цариградског патријарха.

Од 1961. до 1963. године служио је обавезни војни рок. Био је директор приватне канцеларије свог непосредног претходника, патријарха Димитрија, током читаве његове патријарашке службе (1972-1991).

Од када је изабран за цариградског патријарха, радио је на јачању свеправославног јединства и сарадње. У том циљу, сазивао је сабрања православних предстојатеља и много их посећивао, позивајући их  у Фанар и дочекујући их тамо.Он је сазвао и председавао Светим и Великим Сабором Православне цркве одржаним на Криту у јуну 2016. Негује екуменски дијалог и са другим хришћанским Црквама, посећује њихова седишта и учествујући на међухришћанским конференцијама и прославама.

Примили су га многи председници држава и влада, од којих су многи званично посетили Његову Светост у седишту Цариградске патријаршије. Позван је да се, између осталих, обрати Европском парламенту (1994, 2008), Савету Европе (2007), Унеску, Прашком форуму 2000 (2019) и Светском економском форуму у Давосу (1999, 2020).

Добитник је највиших признања многих држава, између осталихм и златну медаљу америчког Конгреса, и почасне докторате многих универзитета широм света.

Од 2004. године проширио је Свети и свештени синод Цариградске патријаршије, позивајући своје архијереје изван Турске да учествују. Сазивао је и многе Архијерејске скупштине Цариградске патријаршије.

Установио је и редовна поклоњења у Кападокију, Малу Азију и Источну Тракију, где се, после много деценија, служе божанске службе, које врхуне Божанском Литургијом у историјском манастиру Панагија Сумела (15. августа 2010).

Обавио је многе канонске архипастирске визитације црквеним областима под Цариградском патријаршијом у, благосиљајући и учвршћујући пастирски рад који се у њима одвија. Поред тога, на његову препоруку нове митрополије је основао Свети и свештени синод. На његову иницијативу, од 1990-их излази „Годишњак Васељенске патријаршије“, а поново излази и званични информативни часопис Мајке Цркве „Православље“.

Одмах по избору преузео је обавезу да поново отвори Богословску академију на Халки, која је била затворена од 1971. године, а и даље неуморно ради на овом  чесном делу.

Истовремено, од времена патријарха Димитрија систематски је радио на подизању свести међу народима и државама по питању очување творевине и заштиту природне средине, сазивајући, између осталог, еколошке семинаре на Халкију и многе међународне симпосионе широм света.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com