Type Here to Get Search Results !

Цариградски патријарх у Атини


У понедељак, 15. априла 2024. године, патријарх Вартоломеј кренуо је на четвородневно путовање у Атину. У оквиру своје посете, он ће у уторак, на позив грчке владе одржати уводно обраћање на 9. међународној конференцији „Наш океан“. Конференција ће се одржати у престижном Културном центру Фондације Ставрос Ниархос.


 Васељенски патријарх ће посетити архиепископа атинског и све Грчке Јеронима. Он ће у среду, у подне, присуствовати церемонији доделе награда Универзитета у Атини на којој ће господину Власиосу Фидасу бити уручено звање почасног професора. У поподневним часовима истог дана обратиће се Књижевном удружењу „Парнас“, где држи уважено место почасног председника.

У четвртак, у подне, у храму светог Николаја Васељенске патријаршије у Колонакију патријарх Вартоломеј началствоваће посвећењем Николаоса Патераса за Архона службеника Велике Цркве Христове. После овог значајног догађаја, поподне ће се вратити у Цариград.

Патријарха на овом путовању прате уважени чланови његове пратње, међу којима су митрополит лаодикијски Теодорит, епископ кноски Методије, велики еклисијарх Етије, директор Приватне патријаршијске канцеларије, и велики архиђакон Александар и др.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com