Type Here to Get Search Results !

Циљ нашег покајања је да будемо причесници Бога — Митрополит Сион, мјестобљуститељ Грузијске цркве


Када живимо у потрази за непосредним учествовањем у Богу, тада достижемо велике духовне висине, проповедао је митрополит Грузијске православне цркве Сион.


Митрополит Сион је изабран за будућег местобљуститеља у новембру 2017, што значи да ће руководити Црквом у случају смрти Патријарха до избора новог Патријарха.

Његову недељну проповед објавило је Одељење за односе с јавношћу.

„Ова недеља је посвећена светом Григорију Палами, који нам је, како је митрополит Сион приметио, „оставио учење које прихвата Православна црква о томе како се лик Божији открива у нама. Он директно каже да је човек причесник Бога. То је лик Божји, који се открива у човеку путем покајања и чини њега, нас, све нас причесницима Божјим.“

Учење о исихазму светог Григорија односи се на вршење Исусове молитве, која, када се произноси у месту посебног покоја, „мења изглед целог човековог духовног живота, његове душе и срца“.

Митрополит је наставио:

„Свети Григорије Палама учи да је Бог присутан у свету Својим енергијама. Када се човек моли Исусовом молитвом у дубоком покоју, молећи се исправно, тада постаје подложан деловању ових енергија, које га сједињују са Богом и чине га причесником Божјим. Гле, какав чудесан плод има Исусова молитва када се чита како нас учи свети Григорије Палама.

И када човек овако живи, достиже незамисливо велике духовне висине; у њему се остварује ово учешће, причешћивање Богом (које сам поменуо), до те мере да и тело човеково мења свој изглед и удостојава се да прими ону Нестворену Светлост коју је Господ Исус Христос пројавио на Тавору. Човек постаје достојан да гледа ову Светлост; удостојава се да је пројави, што потврђују житија многих светих.

Основа нашег покајања јесте вера коју само хришћанин може имати, рекао је митрополит Сион. А циљ нашег покајања је да будемо причесници Бога, „о чему сведочи Света Црква током прве и друге недеље Великог поста“, закључио је владика Сион.“


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com