Type Here to Get Search Results !

Комисија за дијалог православних и лутерана у Каиру успешно завршила рад

Трећи и последњи  састанак 18. пленарног заседања Међународне мешовите комисије за богословски дијалог Православне цркве  и Лутеранског светског савеза одржан је од 24. и 31. маја 2024. у Каиру, у Египту. Домаћин скупа била је Александријска патријаршија, а рад се одвијао у историјском патријаршијском манастиру Светог великомученика Георгија у Старом Каиру.


Састанком су сапредседавали митрополит крински Кирило (Васељенска Патријаршија) у име Православне цркве и бискуп др Јохан Шнајдер  (Евангелистичка црква у Немачкој) у име Лутеранског светског савеза. Пленарна седница је обрађивала тему: „Дух Свети, Црква и свет: стварање, људски род и спасење“. Завршила је своје проучавање  и рад на тему „Пневматологија и дело Светога Духа, који је започета 2023. године.

Православну цркву су представљали: митрополит крински Кирило (Васељенска патријаршија), ђакон Екуменије Аманитидис, подсекретар Светог и свештеног синода (сасекретар, Васељенска патријаршија), митрополит аксумски Петар (Александријска патријаршија), архимандрит  Филип Хол (Антиохијска патријаршија), др Раде Кисић (Српска патријаршија), протопрезвитер др Георгије Звиададзе (Грузијска патријаршија), митрополит тамасоски и ореински Исаија (Кипарска црква), митрополит перистерски Григорије (Грчка), Јержи Бетлејко (Пољска црква), др Натан Хоуп (Црква Албаније), амбасадор др Вацлав Јежек (Црква Чешке и Словачке) и саветници протопрезвитер Стефан Хризант (Црква Кипра) и протопрезвитер др Димитрије Батрелос (Црква Грчке).

Лутерански светски савез представљали су: бискуп др Јохан Шнајдер (сапредседавајући), проф. Дирк Г. Ланге (сасекретар, Лутерански светски савез  у Женеви), проф. Стефани Дитрих (Норвешка црква), др Лалиса Д Гемечис (Етиопска евангеличка црква Мекане Исус), др Марија Мункхолт Кристенсен (Евангеличка лутеранска црква Данске), др Хета Хурскаинен (Евангеличка лутеранска црква Финске), проф. Кенет Аполд (Евангеличка лутеранска црква Америке) и саветници проф. Џенифер Васмут (Евангеличка лутеранска црква у Хановеру, Немачка) и проф. Бернд Обердорфер (Евангеличко-лутеранска црква у Баварској, Немачка).

У понедељак, 27. маја 2024. ујутру, чланови Комисије бавили су се питањем Филиокве. После излагања протопрезвитера професора Димитрија Батрелоса о историји и развоју овог питања, представљен је нацрт Заједничке декларације о Филиоквеу. Овај нацрт је био припремљен током припремног састанка у Талину у новембру 2023. После опсежне дискусије и консултација, пленарна седница је одобрила нацрт Декларације са додацима и побољшањима. Коначни облик заједничке декларације о Филиоквеу биће објављен до краја године. Текст је плод преко четрдесет година креативног дијалога лутерана и православних. Иначе, послужиће као заједнички допринос Дијалога 1700-годишњици одржавања Првог васељенског сабора у Никеји (325. г.).

Дијалошка комисија се усредсредила на две теме, које су разматране и проучаване на  претходним састанцима: а) Призив Светог Духа изван Божанске Евхаристије и б) Ексклузивност и инклузивност  у дејству Светог Духа. На ова два питања два излагања су поднели  др Кенет Аполд и презвитер др Вацлав Јежек, о присуству молитава  призива у богослужењима ван Евхаристије и др Марија Мункхолт Кристенсен и проф. Натан Хоуп независно о ексклузивном и инклузивном дејству Духа Светога унутар и ван граница хришћанства.

Дискусије о поднетим рефератима произвеле су заједничког текст на основу нацрта који је Комисија припремила на састанку у Витенбергу 2023. Коначни текст Заједничке изјаве састоји се од пет одељака: а) Свети Дух у стварању; б) Дух Свети у икономији и проповеди Јеванђеља; в) Дух Свети у свету; г) Дух Свети, Литургија и Црква; д) Призивање Духа Светога у животу Цркве ван божанске Евхаристије; ф) Заједничка изјава о Филиоквеу (објавиће се посебно); и г) Предлози.

На почетку заседања у недељу, 26. маја, Комисија је учествовала у Светој Литургији, којом је началствовао митрополит крински Кирило у цркви светих Константина и Јелене у Илијупољу у Каиру. Богослужењу су присуствовали амбасадор Републике Грчке у Египту Николаос Папагеоргиу и представник амбасаде Кипра и чланови Грчке заједнице у Каиру. Тада је приређена свечана трпеза у Наутичком клубу у  Каиру близу реке Нила.

Чланови Комисије за дијалог обишли су историјске споменике у граду Каиру, као и Музеј египатске културе и пирамиде. Обишли су Музеј, Римску кулу, параклис манастира светог Георгија и гробнице александријских патријараха, где је митрополит перистерски Григорије одслужио помен. Затим су посетили Висећу цркву, где их је дочекао протосинђел епископа Коптске цркве у Старом Каиру.

У четвртак, 30. маја, последњег дана рада, прочитане су поруке васељенског патријарха Вартоломеја и генералног секретара Лутеранског светског савеза др Ане Бургарт. Митрополит крински Кирило изразио је захвалност и наду за наставак рада дијалошке комисије, док је бискуп Јохан Шнајдер констатовао да је вођен отворен разговор.

Комисија је изразила дубоку захвалност патријарху александријском и све Африке Теодору, митрополиту мемфиском Никодиму, патријаршијском поверенику каирском, митрополиту птолемаидском Пантелејмону, главном секретару Светог синода, и архимандриту др Дамаскину Алазрају, игуману манастира Светог Георгија, на великодушном гостопримству у историјској  престоници Египта.

Комисија  је одлучила да се 1. припремни састанак за 19. пленарно заседање одржи између 11. и 14. новембра 2024. године у Богословској академији Часног Крста у Бостону, САД. Домаћини скупа биће Грчка православна америчка архиепископија и Екуменски институт у Хафлингтону.


За наш портал превод са енглеског приредили

протођакон Радомир Ракић и проф. Сања Симић Де Граф


Извор: Оrthodoxtimes.com