Type Here to Get Search Results !

Турске новине о плановима за поновно отварање Богословске академије на Халки


Изненађујући развој догађаја: турски лист Карар извештава да турска влада чини кораке ка поновном отварању Богословске академије на Халки, која је затворена од 1971. године.


Турски министар просвете Јусуф Текин даје иницијативу. Према новинском тексту, Текин је недавно посетио Академију, састао се са службеним лицима и консултовао бивше министре који су раније радили на овом питању. Поновно отварање се разматра као део „другог таласа реформи“ који се турска влада спрема да спроведе после локалних избора 31. марта..

Министар Текин је 29. маја, у пратњи делегације, посетио Академију и састао се са великодостојницима Патријаршије. Истичући историјски значај зграде, министар је предложио да рестаураторски радови морају сачувати оригиналну архитектуру. Посетио је и школску библиотеку у којој се налази 80.000 свезака.

„Затворена више од 50 година, с времена на време се поставља захтев за поновно отварање Академије и покренута је нова иницијатива“, наводи лист Карар. Влада припрема свеобухватну студију о поновном отварању. Под координацијом министра народне просвете Јусуфа Текина, разматрају се и правни и политички кораци који су до сада предузети. Министар  ће такође одржати неколико састанака како би даље разговарали о овом питању.

Ово питање је поново привукло пажњу током недавног састанка Мицотакиа и Ердогана у Анкари пре три недеље. Грчки премијер Киријак Мицотакис је разговарао 13. маја о поновном отварању Богословске академије са турским председником Тајипом Ердоганом. Према листу Карар, Мицотакис је позвао Ердогана да предузме мере за поновно отварање Академије. У интервјуу грчком листу Катимерини дан пре посете, председник  Ердоган је изјавио: „Радимо на отварању Богословске академије на  Халки. Исти конструктиван приступ очекујемо и од нашег суседа по питању проблема са којима се суочава турска мањина у Грчкој у области просвете.“

Овај развој догађаја представља значајан корак напред у решавању дуготрајног питања и одражава потенцијал за побољшање односа између Турске и Грчке.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com