Type Here to Get Search Results !

Москва: До септембра биће изграђена највећа црква брвнара у централној Русији

Највећа црква брвнара у централној Русији, црква светих првоапостола Петра и Павла, биће завршена у Москви у септембру, јавља РИА Нјуз, позивајући се на прес-службу Владимира Ресина, посланика Државне думе и руководиоца програма за изградња православних храмова у престоници.


„Градитељи планирају да у септембру доврше цркву светих апостола Петра и Павла (која се налази на Тихорецком булевару у московској четврти Љублино). Ово је тренутно највећа дрвена црква у централној Русији. Градитељи сада завршавају унутрашње радове. Радови на уређењу простора су у току, а у току је полагање плочника“, наводи се у саопштењу прес службе.

Висина храма светих апостола Петра и Павла биће  висока 42 метра, с тим да ће примати око  хиљаду душа. Поред тога, црква има велику дрвену парохијску школу површине 350 квадратних метара, у којој већ учи више од 90 деце.

Према Ресиновим речима, изградња цркве брвнаре јесте иницијатива њеног старешине. „Он сам је Сибирац, из села Шушенскоје. Заједно са парохијанима, постепено су подигли православни дрвени комплекс налик бајки. У нашем програму ово је први потпуно дрвени комплекс“, рекао је Ресин.

Градња дрвеног црквеног комплекса почела је 2019. године. „Током пет година парохијани мале цркве брвнаре светог Саве Освећеног постепено су сопственим средствима изградили читав дрвени град. Сама црква, посебна грађевина за крстионицу, недељна школа, трпезарија и црквена продавница. Тада су започели изградњу главне цркве. За разлику од већине цркава овог програма, она је направљена од боровине“, појашњавају у прес-служби.

Старешина цркве о. Георгиј Иванов је нагласио да се све гради прилозима парохијана и њиховим радом.

Програм изградње православних храмова у Москви, раније назван „Програм 200 цркава“, покренуо је патријарх московски и све Русије Кирил 2009. године и финансира се прилозима. У Москви је за последњих пет година изграђено преко 50 нових цркава. За прикупљање средстава основан је добротворни фонд под називом „Фонд за подршку изградњи цркава у граду Москви“, а сапредседавајући Одбора повереника су градоначелник Москве Сергеј Собјанин и патријарх Кирил.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com