Type Here to Get Search Results !

Празник Светих мученика пребиловачких и херцеговачких

На празник Светих мученика пребиловачкких и херцеговачких, 6. августа 2024. године, светом Литургијом у храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима началствовао је Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски Јоаникије.


Саслуживали су високопреосвећена господа митрополити немачки Григорије, михаловско-кошицки Георгије и захумско-херцеговачки и стонско-приморски Димитрије, као и преосвећена господа епископи буеносајреско и јужно-централноамерички Кирило и будимљанско-никшићки Методије.

Јеванђељску беседу је произнео митрополит Григорије. По отпусту, беседом се обратио митрополит Јоаникије, а претходно је домаћин, владика Димитрије, поздравио и благословио сабрани верни народ, уважене госте и архијереје. Поред многобројног верног народа, прослављању празника у Пребиловцима присуствовали су студенти са универзитета у Републици Србији и Републици Српској, који ових дана бораве у Херцеговини као учесници Летне духовне школе.

Идући у сусрет празнику, у недељу, 5. августа 2024. године, испред храма у Пребиловцима на духовне теме је говорио архимандрит Рафаило, игуман манастира Подмаине. Уочи празника служено је вечерње богослужење са петохлебницом, а затим је владика Димитрије у Музеју жртава отворио изложбу под називом „Пребиловци 1941“. Овогодишњи кумови славе били су братство Брњашићи из Пребиловаца.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска