Type Here to Get Search Results !

У Новом Саду одржан једанаести добротворни концерт представника традиционалних Цркава и верских заједница


„…истинита је реч да је човек заборавио да пева, и да су му уши оглувеле, и да му се језик привезао за вилице од непевања, иако је наизглед песма свуда око нас и чује се даноноћно и на сваком кораку.“    




У организацији Српске православне Црквене општине новосадске и у сарадњи са Јеврејском општином, Римокатоличком жупном црквом Име Маријино, Словачком евангеличком Црквом, Реформатском хришћанском Црквом и Исламском заједницом Србије синоћ је у Позоришту младих одржан једанаести добротворни концерт традиционалних Цркава и верских заједница које живе у Новом Саду. Као и сви концерти одржани претходних десет година, и овај је имао човекољубиву, добротворну намену. Сав прикупљен приход, остварен кроз прилоге учесника и посетилаца, биће употребљен за  подршку деци са посебним потребама Основне школе Милан Петровић из Новог Сада.

Скуп је, по благослову Епископа новосадског и бачког г. Иринеја, отворио архијерејски намесник новосадски први, протојереј-ставрофор Миливој Мијатов. Он је, вођен богољубљем и човекољубљем које је и окупило све присутне, поздравио извођаче и публику.


Од извођача први је наступио јеврејски хор Хашира под уметничким вођењем Весне Кесић Крсмановић, који су уз клавирску пратњу Јулије Бал извели композиције:  L. Lewandowski: Enosh (Псалам 103), M. Finkelstajn (ar. J.Jakobson) L’dor va dor. Солиста је била Етел Кочи, сопран; Nurit Hirsh (ar. Arie Levanon) Ose shalom и традиционалну песму Хава нагила.


Представници Словачке евангеличке Цркве су због наступа на другој манифестацији били спречени да наступе на овогодишњем концерту. Припадници Реформатске Хришћанске Цркве из Војловице представили су се извођењем композиција: Псалам 34. Dávidé, mikor elváltoztatta értelmét Abimélek előtt, és mikor ez elűzte őt és elment. Áldom az Urat minden időben, dicsérete mindig ajkamon van, као и са песмама: Vedd el, Úristen, Rólunk haragodat и Áldjon meg téged, áldjon az Úr.
У име Исламске заједнице Србије наступио је хор Стамбол из Новог Пазара са четири извођења:“ЏЕННЕТ” (солисти: Медина Ницевић и Нејла Дупљак), “МУХАММЕДЕ ШЕФАЏИЈО’’ (солисти: Шејла и Аниса Дупљак) и две севдалинке Каранфил се на пут спрема (солисти: Мериса Ницевић и Ајла Демировић) и Мојој мајци (солиста: Медина Ницевић).

Мешовити хор Римокатоличке жупе „Име Маријино“ извео је композиције Röpke fohasz, Nada te turbe и Silan Bog. Клавир је свирао и дириговао Давид Бертран, а инструменталну пратњу чинили су: на флаути Мариа Хорват и на гитари Ердеи Саболч.
Епархију бачку је представљао хор Саборне цркве светог великомученика Георгија, под уметничким вођењем диригента др Богдана Ђаковића. Хор Светогеоргијевског храма отпевао је композиције: Благослови душе моја Господа, композитора Михајла Иполита Иванова, Ἐσημειώθη ἐφ’ ἡμᾶς τὸ φῶς τοῦ προσώπου σου, Κύριε. Ἀλληλούϊα., Tikey Zes-а и Достојно јест Павел Чеснoкова.
Сарадња традиционалних Цркава и верских заједница у Новом Саду ће се наставити и другим поводима и у различитим приликама, али посебан значај даје се овим добротворним концертима који су већ традиционални и којима је наш град украшен, од стране свих традиционалних Цркава и верских заједница, већ једанаест година.
„…нека не престанемо да певамо песму нову, песму која славослови и велича јединог Песника све творевине, који је стварањем уткао у нас сву ту тајанственост песме која се једино срцем разазнаје и разумева.“  

Извор: Беседа