Type Here to Get Search Results !

Патријарх александријски Теодор II: Политичари се не смеју мешати у црквене послове


Политичари се не смију мијешати у црквене ствари и мора се поштовати принцип недјељивости Цркве, изјавио је Патријарх александријски Теодор II у разговору за руску информативну агенцију РИА, коментаришући покушаје стварања независне Украјинске цркве у Украјини.


„Веома добро познајем Украјину – и епископе и вјерујући народ – и имам јако добру представу о томе чиме се руководе људи коју покушавају да посију раздор у Украјини. Од самог почетка, када се проблем раскола тек појавио, Александријска патријаршија и ја, као њен представник, заузели смо став да је Украјинска православна црква интегрални дио Руске православне цркве. Када сам служио свету Литургију у Кијево-печерској лаври казао сам да је за Александријску цркву канонски предстојатељ Украјинске православне цркве Митрополит кијевски и све Украјине Владимир. А онда, када су расколници покушали насилно, без позива, да уђу у цркву Свете Тројице у Одеси, која је тада била подворје Александријске цркве, стао сам на вратима и казао: „То се неће догодити“. Древна Александријска црква свој став овако формулише: Ми предстојимо Богу заједно са Руском православном црквом и позивамо да Православна црква буде једна и недјељива, као што је увијек и било. Нема мјеста политици у црквеним стварима. Политичари долазе и одлазе, а Црква остаје у вјекове вјекова“, казао је предстојатељ Александријске цркве.
Поред канонске Украјинске православне цркве, која је аутономна Црква у саставу Московске патријаршије, у Украјини тренутно постоје двије непризнате црквене структуре – Кијевска патријаршија и Украјинска аутокефална православна црква.
С енглеског: Свештеник Александар Орландић