Type Here to Get Search Results !

Лавра - Атос - Јерусалим: Јединство кроз столећа


Више од 80 богослова и академика из 15 земаља широм света учестовалису у Кијеву у раду симпосиона у Кијево-печерској лаври на тему „Лавра - Атос - Јерусалим: Јединство кроз столећа“, јавља  Међународни институт  атонског наслеђа. У раду симпосиона учестовали су представници Свете Горе  и цркве Светог гроба у Јерусалиму, као и из Велике Британије, САД, Русије, Белорусије, Грчке, Израела, Аустрије, Немачке, Румуније, Бугарске, Молдавије, Пољске, Србије, Чешке Републике и Грузије.

Скуп је посвећен 30-годишњици обнови монашког живота у Кијевској лаври, 1035-годишњици рођења Оца светогорског  руског монаштва, Светог Антонија Печерског, и 1030-годишњици крштења Кијевске Русије. Симпосион  су организовали Међународни институт атонског наслеђа, Успенска Кијево-печерска лавра, Национални  институт за заштиту кијево-печерског историјско-културног наслеђа и Кијевска духовна академија.

Игуман манастира Светог Пантелејмона на Светој Гори рекао је у свом поздравном обраћању: -Успенска Кијево-печерска лавра  је други Атос и Нова Гетсиманија! Кијево-печерска лавра, као средиште богословских изучавања, духовног просвећивања, списатељства и издаваштва, увек је проносила високу мисију духовног просвећиваља руског народа и успешно је извшавала захваљујући односима са најважнијим центрима светског православља.

Обрађене су теме: Кијево-печерска лавра: историја и наслеђе; Духовне, историјске и културне везе са Светом земљом и Светом Гором; Кијево-печерска лавра: наслеђе, књижевност и уметност; Лавра и православни манастири и монаштво у Источној и Средњој Европи. Синмпосион је одржан 22. и 23. јула 2018. године.