Type Here to Get Search Results !

Сајам књига: Представљена монографија „Манастир Свете Тројице Стањевићи (1338-2018)“


Издавачко-информативна установа Митрополије црногорско-приморске Светигора синоћ, 22. октобра је на Сајму књига у Београду представила монографију Манастир Свете Тројице Стањевићи (1338-2018). Гoворили су Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски др Амфилохије, др Павле Кондић, сабрат манастира Свете Тројице, Јован Маркуш, уредник монографије и Ђорђије Вујовић, председник СО Будва. Модератор промоције је био Желидраг Никчевић.

Монографија је објављена поводом прославе 680-годишњице постојања и недавног великог освећења Манастира Свете Тројице – Стањевићи код Будве и представља свједочанство „како је ова некада највећа грађевина Црне Горе предвиђена, и то од стране стручне комисије,  да се сачува као најмонументалнија рушевина  благодарећи несебичној жртви и труду монашког братства, помогнутом од честитих људи, стручњака и добричинитеља – васкрсла из мртвих, послије 180 година рушевног и заборављеног стања“.

Присјећајући се свог првог доласка у Стањевиће и рушевног стања у коме се налазио овај манастир, Митрополит је објаснио како је 1994, именовањем јеромонаха Димитрија Благојевића који је десет година водио обнову манастира све до преране смрти 2004. године, почела његова савремена обнова.

Митрополит је испричао како је хтио да након упокојења игумана манастира Дајбабе, јеромонаха Теодосија, за новог игумана постави оца Димитрија. Међутим, отац Димитрије је изразио своју решеност да остане и настави обнову Стањевића уграђујући своју младост у васкрсење ове светиње која памти седам вјекова.

„Не, рекао је, ја сам кренуо овдје и ја ћу то да завршим. И то је урадио. Заједно са војском смо пут отворили. Кад сам први пут долазио 1994. године тамо се није могло прићи. То је била козја стаза, све зарасло и сама остаци грађевине. Благодарећи будванској општини тај пут је асфалтиран уочи освећења манастира (22. септембра) „, истакао је Митрополит Амфилохије.

Послије оца Димитрија рад на обнови наставио је вриједни јеромонах Јефрем Дабановић, садашњи игуман манастира, чијом је заслугом уз Божију помоћ и несебичну жртву и труд монашког братства, помогнутом од честитих људи, стручњака и добричинитеља, обнова приведена крају.

Високопреосвећени је казао да су Стањевићи кроз вјекове били везани за Русију још од времена Митрополита Данила, Митрополита Саве, Светога Петра, па Петра Петра Другог Ловћенског Тајновидца, и да су у Стањевићима долазили руски царски изасланици.

Подсјетио је да је један руски изасланик Kоваљевски далеке 1837. године записао да су Стањевићи најмонументалнија грађевина–  народно чудо и највеће здање у Црној Гори.

Читаоци ове дивне монографије у прилици су да се упознају и са чињеницама како су представници државе задужени за културно наслеђе били става да Стањевићи треба да остану „најмонументалнија рушевина Црне Горе“.

Хвала Богу, свој 680 рођендан Манастир Свете Тројице Стањевићи је дочекао  обучен у ново прилијепо рухо, какво и приличи светињи која је дуги низ година представљала престоницу Црне Горе Петровића а коју је према предању основао у првој половини XIV  вијека угледни племић Никола Стањевић.

Издавачко-информативна установа Митрополије црногорско-приморске „Светигора“ данас на Београдском сајму представља још два своја нова издања: НАТО агресија траје и Седам зборника у девет свесака Свети Јован Владимир.


Весна Девић