Type Here to Get Search Results !

Промишљања о смислу Успенског поста


Успенски пост, као и сваки други пост, јесте време наше припреме за сусрет са Господом. Међутим, у свести неких људи присутно је погрешно поимање самог карактера и суштине поста, те није реткост да Успенски пост многи доживљавају као нешто трагично по свом смислу, јер, попут Великог поста, подразумева строжија правила о одрицању од одређене врсте хране и уздржавање од извесних навика. 


Осим тога, будући да сâм празник Успења Пресвете Богородице има везе са крајем земаљског живота Мајке Божје, све оне који не разумеју суштински смисао овог празника – време  Успенског поста подсећа на смрт, што код њих изазива осећај туге и жалости. У жељи да укаже на недоследност таквог аспекта разумевања Успенског поста, Његово Високопреосвештенство Митрополит бориспољски г. Антоније (Паканич), управитељ администрације и организације Украјинске Православне Цркве, велике аутономне Цркве у саставу Московске Патријаршије, истакао је за православни портал Православни живот да је смисао поста изнад наше вере и изнад нашег погледа на свет, и подсетио на важност промишљања о духовним плодовима овог благословеног периода године.

Успенски пост својим карактером открива величанственост и бесмртност човека који је примио Господа у своје срце. Тај пост је испуњен радошћу и надом због сусрета човека са Творцем, али не само због оног сусрета који ће наступити у часу смрти човекове, него и због сусрета који се остварује већ овде и сада, за време земаљскога живота, а то је сусрет наше душе са Господом. 

Период године у којем траје Успенски пост – месец август – време је убирања нових плодова земље и припреме за зиму, а управо то нас подсећа на чињеницу да је тај исти пост прилика да промишљамо о свом животу, да сагледамо и проценимо своје поступке, дела и мисли, да откријемо своје слабости које представљају препреку за даљи напредак и развој у духовном животу, али и да покушамо да исте слабости преобразимо [у врлине]. 

У истом духу треба да сагледавамо смисао молитвеног празновања Преображења Господњег у данима Успенског поста. Нажалост, поменути празник појединци доводе у везу искључиво са освећењем плодова [винове лозе], а, при томе, занемарују духовни живот. Жалосно је и то што људи занемарују прилику да се у време поста приближе Богу, да се окрену ка Светлости, те да изиђу из таме неверја и својих страсти. Проводећи тако дане празника и поста, људи само умножавају своје грехе и лоше навике. 

У хришћанству се свакоме пружа могућност да постане нови човек у Христу – то је почетак новог живота у Њему, а пост је један од начина да се тај циљ оствари. Наша вера и свете Тајне нас сједињују са Христом, а Он, потом, улази у нашу душу и освећује је.


Рубрика