Type Here to Get Search Results !

Митрополит Викентије у посети убској цркви


Приликом боравка у Србији и Епархији ваљевској, Митополит Руске цркве у Узбекистану Господин Викентије постио је и Црквену општину у Убу.



Високопреосвећени Митрополит Господин Викентије, дочекан је у порти храма Светог Вазнесења Господњег од стране Архијерејског намесника тамнавског, протојереја Станише и осталих убских свештеника. Затим се са својом пратњoм Архијерејским замеником Преосвећеног  Епископа Милутина, протонамесником о. Филипом упутио у саму цркву Светог Вазнесења. 

Овде је протојереј Станиша, упутио речи добродошлице Миторпулиту Г. Викентију и у кратким цртама упознао Високопреосвећеног о самој вароши Уб, која сада броји негде око 6500 становника, који су несебично се потрудили да се сагради овако лепа и уређена црква и да народ долази у храм и уредно бива на светим богослужењима. 

Било је речи и о уметницима, који су градили и фрескописали цркву а међу њима веома значајно место заузима Николај Мухин из Русије. Пртојереј Станиша помену је остале цркве, које се налазе у порти када и због чега су саграђене као и то да у цркви Светог Макарија Великог чувамо иконе из старе убске цркве, које је радио иконописац Лазар Крџалић из друге половине 19. века, а који је опет био руски ђак у иконопису.

Старешина храма протојереј - ставрофор Драган Алимпијевић је упознао Високопреосвећеног Митрополита са набавком и израдом уникатне престоне дарохранилнице, за чију је израду била задужена јувелирска радња "Покимица" из Краљева. Затим је замолио Преосвећеног Викентија да се моли за српски род.

Митрополит Викентије се захвалио на топлим речима добродошлице и исказао дивљење према Цркви Светог Вазнесења рекавши да када јој се прилази, изгледа моћно а када се у њу уђе, изгледа још лепше. Захваљује Просвећеном Епископу Милутину на предлогу да  посети нашу цркву и нада се да ће ова лепота и душе верујућих преображавати ка Царству небеском.

Затим је делегација посетила: крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице, цркву брвнару – Светог Макарија Великог и црквену ризницу са завичајним музејом.