Type Here to Get Search Results !

Протосинђел Сергије (Рекић): Тајна Крста је можда највећа тајна кроз коју ко прође, тај је стварно ушао из смрти у живот!

 

Свечаним изношењем Часног Крста, Светом Литургијом, благосиљањем и ломљењем славског колача и славском трепезом љубави, прослављена је слава цркве у Горњем Острогу из 17. вијека посвећене празнику Воздвижења Часног Крста, у 16. недјељу по Духовима, 27. септембра 2020. љета Господњег.


Цркву посвећену Воздвижењу Часног Крста у острошкој стијени подигао је Свети Василије у 17. вијеку, а живопис из његовог времена сачуван је до данашњег дана.

Светом Литургијом началствовао је протосинђел Сергије, економ острошке светиње, а саслуживали су му острошка сабраћа архимандрит Мирон, јеромонах Владимир, јерођакон Роман, као и свештеници Драгиша Томић служитељ манастира Подмалинско и Драженко Ристић, шавнички парох и Ранко Радоњић, служитељ у острошкој светињи.

После читања зачала из Светог Јеванђеља о распећу Господа Исуса Христа на крсту, бесједио је о. Сергије, подсјећајући на ријечи Апостола Павла да је Крст Христов Божија сила, премудрост, спасење.

– Тајна Крста је можда највећа тајна кроз коју ко прође, тај је стварно ушао из смрти у живот. Тешко је појмити да овакав човјек, као што смо ми, гледајући своје слабости које само долазе и умножавају се, може једнога дана да осване у сјају Божијем, у сили Божијој, у вјечном животу. Они који истински своје срце отворе за ту тајну, за Бога живога, неће морати дуго да трагају свједочанство за то – казао је о. Сергије.

Додао је да се то свједочанство осјећа и јасно види у светињи острошкој.

– Зато што се Свети Василије није био саблажњен крстом, нити се ругао, ни смијао крсту, као они који Бога не траже. А Бог ће се сигурно свима јавити, који га чистим срцем, искреном жељом, мишљу, ријечима и дјелима затраже да им се покаже и да их спаси, да им дарује снагу да изнесу свој крст. Свако од нас има свој крст – рекао је о. Сергије и помолио са да Часни Крст благослови све сабране.

Монаштво и вјерни народ, сабрани на Светој Литургији, који су се постом, молитвом и исповијешћу припремали, примили су Свето Причешће.

На крају Богослужења о. Драгиша са саслужитељима благосиљао је и преломио славски колач који су поводом храмовне славе цркве Воздвижења Часног Крста припремила острошка братија.


Извор: Манастир Острог