Type Here to Get Search Results !

Упокојио се чувени старокатолички бискуп и пријатељ српског народа Ханс Герни


Умировљени бискуп Старокатоличке Цркве у Швајцарској др Ханс Герни упокојио се 19. јануара 2020. године у 84. години живота.


Старокатоличка Црква жали за својим веома заслужним и посвећеним пастиром, који је и након свог умировљења узимао активно учешће у црквеном и јавном животу. Бискуп Ханс Герни студирао је теологију у Берну, на Оксфорду и у Паризу. Пре него што је постао бискуп, био је парох на неколико парохија и узимао је учешћа у разним пословима своје Цркве. Као секретар Међународне бискупске конференције Старокатоличке Цркве, посебно се залагао на пољу међухришћанског црквеног дијалога. У том смислу, нарочито се истицало његово прегалаштво за што ближим односом са Православном Црквом.

У најранијој историји Српске Православне Цркве и прве парохије у Швајцарској било је пресудно то што је бискуп Ханс Герни помогао првом пароху, сада пензионисаном проти Драшку Тодоровићу, да оствари важне контакте и упозна се са истакнутим личностима друштвеног и јавног живота. То је у потпуности поменути прота искористио на добро свог народа - превасходно ради помоћи унесрећенима у грађанским ратовима бивше Југославије.

Бискуп Ханс Герни је имао и редовне контакте са највишим представницима Српске Патријаршије и са неколико еминентних епископа, између осталог са блажене успомене Владиком шумадијским др Савом (који је својевремено био студент постдипломац у Берну заједно са бискупом Хансом), владиком Лаврентијем и другима. Видљиви знак хришћанске љубави између старокатолика и православних Срба потврђен је уградњом спомен-плоче Светом владики Николају Велимировићу 2008. године у зиду старокатоличке катедрале у Берну. То је плод великог поштовања према Светом Владики који је пре сто година докторирао у Берну на старокатоличком факултету 1908. године. Владика Лаврентије је био специјални гост из Србије приликом постављања спомен плоче. На свечаности која је уследила, владика Лаврентије је скинуо своју панагију и положио је на груди на дар бискупу Хансу Гернију као израз неизмерне захвалности за сву љубав коју старокатолици имају према Србима.

Не треба заборавити и неизмерну бригу овог бискупа за српске студенте, који су студирали на Старокатоличком факултету Универзитета у Берну. Писац ових скромних речи је и сам за време студија од 2006. до 2010. године у Берну боравио у студентској кући коју је Старокатоличка Црква несебично ставила на располагање српским студентима деценијама уназад. И још више од тога, бискуп Ханс је и након свог умировљења православне студенте редовно једном годишње традиционално позивао на агапе у свом скромном дому у главном граду Швајцарске. То незаборавно гостољубље лично сам доживео. Бискуп Ханс Герни остаће запамћен по својим добрим делима и једној непатвореној племенитости и скромности. Нека му Господ Бог подари Царство Небеско! 


јереј Никола Баловић, парох у Фелдкирху


Извор: Инфо-служба СПЦ