Type Here to Get Search Results !

Васељенски патријарх: 1700-годишњица Првог никејског сабора као прилика за јединство хришћана


У интервјуу за италијански лист Авенире, како извештава fanarion.blogspot.com, Васељенски патријарх Вартоломеј се осврнуо на 1700-годишњицу Првог васељенског сабора у Никеји, у Витинији, која ће се прославити 2025. године.


Ова годишњица је важна, сматра Васељенски патријарх, јер, како је рекао, то може бити прилика да хришћанске Цркве размисле о свом ходу кроз историју, о грешкама из прошлости, као и о садашњости, и да крену одлучније екуменским курсом, ослањајући се на поуке из пређеног столећа свеколиког искуства.

У интервјуу је Васељенски патријарх Вартоломеј истакао да је Први никејски сабор „симбол, оријентир, прекретница у историји хришћанства, не само по томе што је учврстио веру, већ и зато што је издао каноне“.

Због тога Васељенски патријарх сматра да „Никеја пружа јединствену прилику да ојачамо наше заједничко духовно наслеђе првог миленијума и да испитамо значај канона као средства за неговање универзалног дијалога“.

Према Васељенском патријарху, „хришћанско јединство и заједнички приступ великим савременим проблемима није само тренутни захтев, већ и заповест Оснивача Цркве. Велики јубилеји нас подсећају на ову истину.“


Извор: Orthodox Times