Type Here to Get Search Results !

Патријарх московски и све Русије Кирил честитао митрополиту белинском и немачком Марку 80. рођендан

„Примите моје искрене честитке поводом значајног датум у Вашем животу – Вашег 80. рођендана. У младости сте се одазвали позиву Божјем, донели сте судбоносну одлуку и прихватили Православље. Тако је започео тежак, али спасоносни пут Вашег духовног узрастања, чије су важне прекретнице биле упознавање са древним монашким предањима на Светој Гори, стицање богословског образовања у Београду и општење са многим познатим подвижницима из прошлог  20. века.


Задовољство је навести да сте се на сваком месту служења – било да је у питању послушање чтеца или залагања архипастира – увек трудили да градите и развијате црквени и парохијски живот, да објављујете реч Христове истине онима близу и далеко, дајући пример личне побожности, ревности и вере која кроз љубав дела (Гал. 5, 6).

Значајан је Ваш допринос у припреми историјског догађаја:  сједињења Руске заграничне Цркве са Московском патријаршијом, које је вехунило потписивањем Акта о канонском општењу на празник Вазнесења Господњег 2007. године и првим заједничким богослужењем у Саборном храму Христа Спаситеља. Подједнако је важан и Ваш чврст став по питању одбране православног јединства, одржавања вековних норми црквеног поретка и успостављања трајних духовних и моралних начела у животу наших савременика.

Изражавајући захвалност на разним и корисним напорима које сте предузимали протеклих година, желео бих да Вам молитвено пожелим јачање Ваших душевних и телесних сила, благодатну помоћ Божју и успех у даљој архипастирској делатности.“


Извор: Патриархиа.ру (с руског Јелена Бујевић)