Type Here to Get Search Results !

Владика Јоаникије: Свештеник увијек остаје активан и увијек је на служби Цркви Божјој

 

Црква Полагања ризе Пресвете Богородице у Бијелој код Херцег Новог данас, 15. јула, када славимо спомен на полагање ризе Пресвете Дјеве у храм Влахерна у Цариграду, саборно и молитвено је прославила своју храмовну славу.


Свету архијерејску литургију служио је изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије са свештенством и вјерним народом, који је током Службе у свештенички чин рукоположио ђакона Драгомира Видаковића а у чин ђакона досадашњег ипођакона Ненада Ковача.

Након Свете литургије и свечаног опхода око храма, и служења помена упокојеним оснивачима, ктиторима и свештенослужитељима овога светога храма, Високопреосвећени владика је благосиљао славске дарове и честитао празник истичући да риза Пресвете Богородице јесте била вештаствена, обична тканина, али је њу осјенила Божија благодат и Божји благослов те је постала и извор исцјељења.

“А дубље гледано, Пресвета Богородица све нас који вјерујемо облачи у ту ризу. Облачи нас у оне одежде које су нетрулежне, а то је вјера, доброта, милосрђе и свака друга врлина. Пресвета Богородица је заступница свих хришћана и свих оних који јој се моле, брза помоћница, она која нас увијек надгледа. И кад год јој се обратимо, она нама притиче у помоћ да нас избави од наших биједа, од искушења и од сваке напасти. И зато се толико Пресвета Богородица слави у Цркви – после Господа Исуса Христа највише се вјерни обраћају Пресветој Богородици”, рекао је изабрани Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да оне који увијек иду правим Божјим путем, она милује, снажи и руководи.

“И ниспошиље им милост и благодат и закрива их својом светом ризом од свакога искушења и приводи их Христу. Зато је овај празник тако радостан као и сваки други празник Пресвете Дјеве Богородице, која је мајка свима хришћанима, која је мајка цијелој Црви. Заправо, Богородица сама по себи је слика Цркве јер је она смјестила Бога живога Исуса Христа, Спаситеља свијета у своју свету утробу.л И тако, Бог је благоизволио, онај кога небеса не могу обухватити, да се смири и смјести у утобу Пресвете Дјеве Богородице ради нас и ради нашега спасења. То може само Божја љубав”, рекао је он.

Владика Јоаникије је нагласио да је данашњи сабор у име Божије украшен додатно новим рукоположењима.

“Радују се и ваши преци, они који су већ на небесима што се овдје сабирате и што настављате свету традицију. Они који су овај први, првобитни храм утемељили, од кога имамо само нешто мало остатака, и они који су га обнављали и украшавали и чували и за њега гинули, и они који су жељни овдје да почину, свој живот овдје да окончају и да се сахране у сјени овога храма, они се сви данас радују. Заједно са нама и анђели небески се радују овоме светоме Богородичином сабору, а посебно овим дивним младим свештеницима оцу Драгомиру, свештенику и ђакону Ненаду”, поручио је Владика Јоаникије.

Он је казао да се испунило вријеме, па је досадашњи старјешина ове цркве протојереј-ставрофор Предраг Видаковић завршио активну службу.

“Наравно, свештеник увијек остаје активан и увијек је на служби Цркви Божјој. Него, оне своје редовне свештеничке обавезе је већ испунио, али има и добру замјену. И надам се да ће бити још бољи него отац Предраг његов син отац Драгомир који је данас примио свештенички чин да наслиједи свога оца и велике бијељске свештенике”, поручио је Владика.

Новом ђакону је такођер пожелио да лијепо послужи у ђаконском чину, па да га Бог удостоји и свештеничкога чина.


Отац Обрен Јовановић нови архијерејски намјесник херцегновски


Протојереја-ставрофора Обрена Јовановића, досадашњег секретара Митрополије црногорско-приморске Митрополит Јоаникије је на данашњем сабрању представио као новог архијерејског намјесника херцегновског.

“Лијепе ствари се догађају у Боки. Дошао вам је и секретар Митрополита црногорско-приморског, Амфилохија блаженопочившега отац Обрен, који је двадесет година вјерно служио и био први сарадник нашем блаженопочившем Митрополиту. То дјело је обавио часно и поштено, без икаквога зазора и фалинке и замјерке. Стекао је велико искуство”, рекао је Владика Јоаникије.

Истакао је да служба коју је на Цетињу вршио отац Обрен није нимало лака.

“И отац Радомир Никчевић је својевремено затражио да буде разријешен од те службе – затражио је и отац Обрен. И ја сам гледао шта могу, јер је већ све попуњено, али отац Радомир је опет дао један сјајан предлог да се он повуче – видите како је то важно! – са службе архијерејског намјесника херцегновског и да ту службу преузме отац Обрен. Хвала и оцу Обрену и посебно и оцу Радомиру на том таквом људском и црквеном потезу. Али, посебно хвала оцу Обрену који је толико година служио на тешкоме мјесту. И наравно, ред је да му се изађе у сусрет. И надам се да ће му ова служба бити нешто лакша”, казао је изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Свечано обиљежавање славе храма Полагања ризе Пресвете Богородице у Бијелој почело је у навечерје празника,14. јула. Након вечерње службе са петохљебницом одржано је вече посвећено блаженопочившем Митрополиту Амфилохију под називом „Митрополит Амфилохије у сјећању Бијељана“ у којем су учествовали хорови „Рождество“ и „Свети Сава“, солисти Јована Мустур Ражнатовић, Марија Видаковић, Анђела и Обрад Вуловић, пјесникиња Теодора Кошарац Ковач и гуслар Милија Косовић.


Извор: Митрополија црногорско-приморска