Type Here to Get Search Results !

Диригент Ивана Кривокапић: Када дјеца осјете пјесму и интерпретација буде боља

 

Диригенткиња дјечијег и омладинског хора Српског пјевачког друштва (СПД) “Јединство 1839”, Ивана Кривкапић, сматра да су которски малишани веома надарени за хорско пјевање. Свој таленат убрзо и потврде када се учлане и почну да пјевају у хоровима које води.

“Дјечији и омладински хор сада дјелују у оквиру Јединства. Међутим, хор је у ствари настао потпуно спонтано. Наиме, мој супруг, а тадашњи момак и студент теологије, а сада свештеник Немања, водио је вјеронауку при Цркви Светог Николе и замолио ме да му помогнем око припремања пјесама за веће празнике у цркви. Наравно да сам прихватила, и кроз рад са том дивном дјечицом схватила да их има јако пуно талентованих са којима може много да се уради. Онда ми је пало на памет да би уз музичку пратњу то могао да буде квалитетан хорић, што се и показало тачним већ на првом званичном наступу, на Светосавској академији давне 2000. године. Тада су клинци отпјевали прве двије пјесме, што је изазвало велико одушевљење у публици, а нама дало подстрек за даљи рад”, казала је Ивана Кривокапић за “Љетње приче” Радио Котора.

О изазовима који прате рад са младим пјевачима, осим увјежбаности пјесама и наступа који се подразумијева, истиче да је јако важно дјеци дочарати важност и суштину пјесме коју раде, “да знају шта пјевају”. “Ако је црквена пјесма-шта је поука, а ако је историјска или народна, о чему се ради. Онда је, свакако, и интерпретација пјесме боља када дјеца знају и осјећају шта пјевају”, каже диригенткиња.

На питање о подршци коју је тада имала од стране пароха которског, протојереја ставрофора Момчила Кривокапића подсјећа да је рад СПД Јединство обновљен управо на његову иницијативу.

“Отац Момо је био свјестан важности дјеловања и рада овога Друштва. Тако ми је, када смо почели рад са дјецом у оквиру Друштва, отац Момо био највећа подршка и вјетар у леђа, јер је знао колико је важно присуство дјеце и младих у животу Цркве и уопште Друштва. Сигурна сам да оволики успјех сигурно не би могли да постигнемо да нисмо имали безрезервну подршку оца Мома, наравно и саме управе, што финансијску, што ону људску, моралну”, казала је Кривокапићева.

СПД “Јединство” званично је основано 1839. године, мада је забиљежено да је група которских пјевача организовано испратила до вјечне куће Светог Петра Цетињског (у октобру 1830), односно да се дјеловало и десетак година прије званичне регистрације.

СПД “Јединство” је невладина организација од посебног значаја за општину Котор (уз Бокељску морнарицу и Градску музику Котор).

Велики (диригент Михајло Лазаревић), омладински и дјечији хорови ( диригенткиња Ивана Кривокапић) окупљају бројне пјеваче, а поред црквене, на реперотару је и световна музика.


Извор: Митрополија црногорско-приморска