Type Here to Get Search Results !

Изабрани митрополит Јоаникије богослужио у Цетињском манастиру

 

На празник Свете великомученице Параскеве Римљанке, данас, 8. августа,  Његово високопреосвештенство изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је са свештенством и свештеномонаштвом, уз молитвено учешће вјерног народа, Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру.


Послије прочитане јеванђелске перикопе која нам свједочи о чудесном догађају када Господ исцјељује двојицу слијепих људи од рођења, дарује им тјелесни вид, сабранима се пастирском поуком обратио протојереј Остоја Кнежевић. Он је казао да нам данашње Јеванђеље говори да је све могуће када човјек има праву вјеру те да се ово велико чудо може поредити са самим чином творевине и стварања свега на земљи, и живих бића.

“Овај догађај је чудесан и важан за све нас јер кроз њега се још једном, као много и много пута, потврђује свемоћ Божија, Божији промисао и Божија брига о човјеку. Али оно што је у овоме Јеванђељу још битно је чудесно свједочанство вјере, човјекове вјере у Бога, у Божију свемоћ и помоћ, у Божији дар”, бесједио је прота Остоја.

Подсјетио је да Господ слијепе није питао о њиховом поријеклу и ономе шта су чинили, нити о томе колико су праведни или грешни, нити о њиховом статусу и начину живота, већ их је једино питао да ли вјерују да им Он може дати тјелесни вид. И када се руком својом дотакао очију њихових, Он говори: По вјери вашој нека вам буде.

“Та ријеч по вјери вашој нека вам буде како је упућена тада овој двојици слијепих, она је упућена свакоме човјеку, свакоме од нас овдје, и сваком хришћанину, свим људима од настанка свијета и вијека. Кроз ову причу Господ нас подстиче да ми у својим срцима, у своме уму и хтијењу гајимо и ознажујемо праву, истинску вјеру”, поручио је о. Остоја, поучавајући сабране да човјеку који има вјеру ништа није немогуће и да томе најбоље свједочи управо ова прича.

Даље је објаснио да ће многи рећи да је тешко имати праву вјеру зато што се најчешће ради о оним стварима које су за нас невидљиве, али да видљивост и невидљивост тих ствари није главни и једини услов за вјеру, најбоље свједочи, по његовим ријечима, то да су овоме догађају присуствовали и видјели многи који нису повјеровали у Господа.

“Дакле, није ствар у томе колико ми видимо или колико не видимо, већ је ствар у срцима и душама нашим, колика је наша отвореност и снага да вјерујемо у Божански промисао, да вјерујемо у Божију љубав и Његово старање о нама. То је суштина наше вјере или наше невјере. Све је у нама и све мора потеће од нас, а касније ће нам Бог помоћи да изграђујемо чисту вјеру, да јачамо своју вољу и снагу”, нагласио је прота.

Потребна је, оцијенио је, наша ријешеност и одлучност да будемо Божији и да будемо са Богом а, како је казао, “све најљепше што је створено и саздано људском руком на овој земљи створено је вјером”.

“И наше светиње и све оно што нас краси и што смо примили од својих предака и што као људи изграђујемо и настављамо да оплемењујемо. Зато, драга браћо и сестре, нека ова данашња прича и њена порука буде нама свима на оснажење вјере наше и љубави према Богу и љубави према ближњима. Нека вјера у нама постане, по ријечима Светога апостола Павла, основ свих надања, и нека се у њој потврђује све па и оно што својим тјелесни очима не видимо. Амин, Боже дај”, закључио је протојереј Остоја Кнежевић.


Извор: Митрополија црногорско-приморска