Type Here to Get Search Results !

Кијево-печерска лавра биће домаћин међународне конференције посвећене питањима саборности и првенства у Православљу


Представници седам Помесних Православних Цркава учествоваће на међународној конференцији „Саборност Цркве: теолошка, канонска и историјска димензија“. Научна трибина ће се одржати 11. новембра 2021. године у Кијевско-печерској Успенској лаври, како се наводи на сајту Кијевске духовне академије и Семинарије.


Поред теолога и научника Украјинске Православне Цркве, на конференцији ће уживо и онлајн излагати представници Антиохијске, Руске, Српске, Бугарске, Пољске, Православне Цркве Чешких земаља и Словачке и Православне Цркве у Америци. Међу њима су: митрополит ловчански Гаврил, митрополит видински Данил (Бугарска Црква), архиепископ михаловско-кошички Георгије (Православна Црква Чешких земаља и Словачке), архиепископ вроцлавски и шчецински Георгије (Пољска Црква), епископ моравички Антоније, епископ новосадски и бачки Иринеј (Српска Црква), епископ звенигородски Теодорит, ректор Московске духовне академије и Семинарије, архимандрит Романос (Аљханат) (Антиохијска Црква), протојереј Данил Андрејук (Православна Црква у Америци).

Приоритет научне богословске заједнице у питањима првенства и саборности у Православљу изазива криза у породици Помесних Православних Цркава, која је настала због антиканонског деловања цариградског Патријарха Вартоломеја у Украјини.

Догађај је организовала Кијевска духовна академија на основу одлуке Синода Украјинске Православне Цркве од 12. маја 2021. године и уприличен је поводом јубиларних датума – 1970. годишњицу од одржавања Апостолског сабора у Јерусалиму и 1570. годишњицу од Одржавања Четвртог васељенског сабора.

Конференција ће почети у 10.00 часова у сали Лавре (зграда бр. 45). Програм форума можете пронаћи на линку.


Извор: Мospat.ru