Type Here to Get Search Results !

Радост сабрања у савезној држави Викторији


Епископ аустралијско-новозеландски Г. Силуан посетио је савезну државу Викторију и стигао у Манастир Свети Сава у Илајну, где га је дочекао игуман ове Светиње архимандрит Теодор. После поклоњења чудотворној икони Мајке Божије Пресвете Богородице Тројеручице и Старцу Никанору хиландарцу, Владика је разговарао са игуманом и братством о плановима духовног напретка манастира у наредном периоду, у години у којој Манастир молитвено прославља 50 година физичког постојања и духовног деловања на петом континенту. 


У суботу ујутро Епископ је молитвено присуствовао Светој Литургији која се сваке суботе служи у манастирском храму Светог Саве, а коју је служио игуман, архимандрит Теодор. Владика је искористио ову прилику и беседом поздравио присутно монаштво, житеље и посетиоце најстаријег српског манастира у овој од отаџбине далекој земљи.

Истог дана увече, Епископ је посетио Црквену општину Свeти Никола у Ђилонгу и одржао састанак са свештеником Петром Божићем и делом Црквеног одбора, где је упознат са развојним плановима и грађевинским делатностима ове Црквене општине. У шест сати верни народ је дочекао Епикопа у храму Свети Никола, а после вечерње службе пресечен је и славски колач српске школе у част и славу Светог Саве, Првог српског просветитеља. Владика је поздравио присутне уз пригодну и надахнуту беседу, а после беседе и одликовао Јанка Пуповца и Дражу Стефановића Архијерејским граматама за дугогодишњи труд и заслуге при овој Црквеној општини. У црквеноопштинској сали су деца, полазници српске школе, извела Светосавске рецитације, а после тога чланице Кола српских сестара припремиле послужење за госте. 

Рано ујутро, у недељу, Епископ је свечано дочекан у храму Свети Сава у Гринзбору где је Светом Архијерејском Литургијом прослављена храмовна слава. Епископа су са верницима који се у овом храму окупљају, дочекали свештеници Чедомир Видеканић, привремени администратор парохије, и Момчило Вукша, парох јалорнско-водоншки, са протођаконом Миодрагом Томићем и чтечевима мелбурнског намесништва. Пре почетка Литургије Епископ Силуан је у првостепени свештени чин чтеца рукопроизвео Симеона који је од малих ногу од благочестивих родитеља одгајан у Светосавској вери. По заамвоној молитви, по традицији при прослављању храмовних слава, обављена је трокрака славска литија уз читање славских јеванђеља и поменом усопштим ктиторима, добротворима и парохијанима овог храма. Затим је у храму преломљен славски колач и освћено славско жито. Преосвећени Епископ је произнео славску празничну беседу, после које је поздравио присутне свештенослужитење и верни народ. У црквеноопштинској сали су деца српске школе приредила Светосавске рецитације које су присутни гости са пажњом пратили, а након тога је послужена славска трпеза љубави. 

У манастиру Светог Саве Епископ Силуан је у понедељак молитвено присуствовао Светој заупокојеној Литургији, коју је служио Архијерејски намесник мелбурнски прота Петар Дамјановић, а за покој душе новоусопшег слуге Господњег Мила Павића, дугогодишњег тутора, члана и председника Црквеног одбора Црквене Општине Света Тројица у Бранзвику. По литургији Владика је началствовао парастосом у четрдесети дан по упокојењу, после кога је молитвено утешио породицу и присутне пријатеље покојног брата Мила, који је био у велики поштовалац Манастира у Илајну. 

У уторак је Епископ аустралијско-новозеландски Г. Силуан завршио посету Викторији и упутио се у Манастир Нови Каленић код Канбере. 


Извор: Митрополија аустралисјко-новозеландска