Type Here to Get Search Results !

Представљена књига „Атанасије – један животопис“ у Крипти Храма Светог Саве


Књига „Атанасије – један животопис“ из пера Епископа Максима западноамеричког, а у издању манастира Тврдош, представљена је вечерас у крипти Спомен-храма Светог Саве. Вече је отворио поздравним словом новоизабрани Епископ западноевропски г. Јустин преносећи патријарашки благослов и очински поздрав Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија. Владика Јустин је назвао важним и узвишеним догађајем наше помесне Цркве ово представљање нове књиге о једном од највећих српских и свеправославних богослова нашега века, оцу, учитељу, епископу, човеку Божијем бесмртности истоименом Атанасију Јевтићу. „Нека молитве и ревност, труд и љубав, вера и нада, истина и храброст, правдољубље и богољубље владике Атанасија, о којима и ова књига тако упечатљиво сведочи, све нас, драги моји, доведе у наручја Оца Небескога“, поручио је Владика Јустин.


О књизи и о лику и делу владике Атанасија, тако аутентичном и  непоновљивом неуморном сведоку Христа Господа, говорили су Епископ браничевски г. Игнатије, Епископ диселдорфски и немачки г. Григорије и аутор Епископ западноамерички г. Максим. Такође, сећање на владику Атанасија поделила је са присутнима и др Санда Рашковић Ивић.

Чини се да никада није било веће интересовање за духовно вече приређено у крипта храма Светог Саве од овога. Присуствовали су Епископ новограчаничко-средњозападноамерички г. Лонгин, Епископ источноамерички г. Иринеј, Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије, Епископ марчански г. Сава, свештенство и монаштво, принц Филип Карађорђевић са супругом принцезом Даницом, академик Матија Бећковић, проф. др Владета Јанковић и други.

„Ова књига, која је пред вама, сачињена је од једног малог дјела живота владике Атанасија, од момената о којима су нам остали записи, преписке и свједочанства многих људи, који су имали прилику да доживе сусрет са њим. Из свих тих свједочанстава можемо извести заједнички закључак, а то је да је најчешћи исход сусрета са њим представљао прекретницу у животима многих“, рекао је Владика Григорије и додао: „Кад бисмо занемарили хришћански аспект његове личности, који чини 99 посто и покушали да опишемо њега као личност – могли бисмо најкраће рећи: посвећен и искрен. На овом свијету ријетки су они који су овенчани овим двијема врлинама јер довољно је да само једном укаљате посвећеност и погазите искреност да се не бисте називали ни посвећени ни искрени. Кад посвећеност и искреност као врлине принесемо Христу, као исход добијемо прегалаштво, које је владика Атанасије даровао својој Мајци Цркви. Он заслужено носи епитет оца и учитеља Православне Цркве стекавши тај епитет, пишући, говорећи, читајући, проповиједајући на многим мјестима и на многим језицима. Слободно можемо да кажемо да је владика постао извор богословља и истински богослов“, казао је Епископ Григорије.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска