Type Here to Get Search Results !

Митрополит Антоније (Паканич): Пресвета Богородица нам је дала пример како смрт може бити почетак вечног живота


Данас Света Црква свечано прославља празник Успења Пресвете Богородице, а овај дан је, зачудо, дан наде, а не дан туге.


Успење Богородице је смрт. Како да се радујемо?

Ствар је у томе да Пресвета Богородица нам је показала пример како смрт може постати почетак вечног живота – блажено Успеније у Христу. Може ли свако то постићи?

„Само они који су стекли мир, благословени Божји мир, бивају награђени благословеном успењем", поучава св. Лука (Војно-Јасењецки). Блажени мир Божији је мир Духа, и ништа не може сломити га: ни терети, ни напади, ни туге, ни невоље. То нема никакве везе са светом који зависи од спољних фактора: сигурности, удобности, благостања и тако даље. Такав свет није стабилан и сваког тренутка може да се сруши.

Мир Христов постиже се животом духа, а не тела, и, сходно томе, духовним плодовима. Можете их постићи само у борби против својих греха и страсти. Мир неће пребивати у срцу, где страсти бесне, где има мржње и злобе.

«А плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вјера, кротост, уздржање» (Гал 5, 22–23).

Молитвама Пресветој Богородици задобимо мир у душама својим, трудимо се из дана у дан, да се у тренутку када нас Господ призове испунимо Духом Божијим, светлошћу и добротом. И Господ ће нам удостојити подобије блаженог Успења.


Митрополит Антоније (Паканич)


Извор: Рravlife.org

Рубрика